Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Джъстин Трюдо се обяви за натиск върху Русия за изпълнението на Минското споразумение 2

Фото: ЕПА/БГНЕС

Намиращият се на двудневно посещение в Киев канадски премиер Джъстин Трюдо похвали Украйна за постигнатото и отбеляза, че страната е направила доста трудни крачки за реализирането на Минското споразумение 2. Трюдо допълни, още че Западът трябва да продължи натиска върху Русия до пълното реализиране на Минск 2.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко, заяви че Киев е изпълнил условията на Минското мирно споразумение 2 на 95% в политическата област и на 100% в сферата на сигурността.

Украинския президент Порошенко помоли канадския премиер Отава да продължи мисията на канадските военни инструктори в страната му. В момента 200 канадски инструктори тренират украински военни на Яворовския полигон в Лвовска област, намираща се в Западна Украина. Те са там от лятото на 2015 година и според предварителните договорености техният мандат трябва да продължи до 31 март 2017 година. Целта на мисията Unifier, е подготовката на украинските воини и офицери в сферата на бойната тактика и военната логистика, както и при оказването на първа помощ. Също така канадските военни полицаи консултират и обучават своите украински колеги.

Киев и Отава се договориха за създаването на украинско-канадска зона за свободна търговия. Според постигнатите договорености Канада ще отвори почти на 100% своя пазар за украински стоки, което може да подпомогне икономиката на страната.

Председателят на Радата Андрей Парубий в разговор с канадския премиер увери, че парламентът в Киев много скоро ще ратифицира споразумението.

Освен това президентът Порошенко съобщи, че Украйна и Канада започват консултации за либерализация на визовият режим, като допълни, че процентът на отказите за визи на украински граждани е намалял.

Посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо в Украйна се възприема като своеобразна подкрепа за евроатлантическите ориентация на страната и става само ден след края на срещата на върха на НАТО във Варшава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!