Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Н. Зеленогорски: Оценката на Блока за нашите министри е много добра

В. Симеонов: Стриктно и последователно ще държим да се изпълнява програмата за стабилно управление

Р. Кънев: Ние сме опозиционна политическа сила, рокадите в кабинета са проблем на премиера

| обновлено 14.07.16 11:51

Премиерът Бойко Борисов заяви, че може да има рокади в правителството. В интервю за БТВ той уточни, че първо ще информира управляващото мнозинство за намеренията си за оптимизация на работата на кабинета и след това те ще бъдат оповестени публично. 

Не е важно как се казва даден министър, нито дали е мъж или жена, а да си върши работата. Това коментира председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Сименов, по повод думите на премиера Бойко Борисов, че вероятно ще има рокади в правителството и че ще ги консултира с партньорите си в управлението:

Съвсем естествено е, ако премиерът има желание да прави смени, да ги консултира с нас. Това е съвсем естествено и адмирираме едно такова поведение. Дали зам.-министърът ще бъде мъж, жена, какво ще му бъде името – не е важно, важното е да си върши работата, а това вече е отговорност на министър-председателя и съответно на управляващата коалиция да им държи сметка. Ние не поставяме условия. Ние не участваме в управлението персонално, с министри, с областни и т.н., но много стриктно и последователно ще държим да се изпълнява програмата за стабилно управление, в която сме заложили по-голяма част и от нашата програма – на Патриотичния фронт. Засега нямаме такива сериозни забележки. Има диалог и на този диалог се крепи това управление.

На свой ред съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира:

Не само, че не е разговаряно, но и не бихме разговаряли. Ние сме опозиционна политическа сила. Рокадите в кабинета са проблем на кабинета, проблем на премиера, така че ние в този разговор не участваме и даже не виждам защо ни намесват.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски каза, че премиерът е в правото си да предлага промени:

Оценката на Реформаторския блок за нашите министри е много добра, нямаме опасения, че ще има промени на министри от Реформаторския блок. Разликата е, че господин Кънев е в опозиция. Ние подкрепяме мнозинството. В този смисъл няма нищо по-нормално опозицията да критикува. Ако сме имали критики, щяхме да ги направим, до момента не сме направили. Това обаче не означава, че не е възможно работата на правителството да бъде подобрена с оптимизация или евентуално преструктуриране.

Зеленогорски подкрепи казаното от премиера, че ако ГЕРБ изгуби президентските избори, трябва да се обявят предсрочни парламентарни:

Лявото управление в България винаги е било бедствие и в този смисъл дясноцентристките избиратели, според мен, трябва много активно да подкрепят кандидати вдясно – център на първия и на втория тур на президентските избори. Аз лично не смятам, че България се нуждае от предсрочни избори в тази сложна международна среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!