Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Градският парк на Виена предлага на посетителите много възможности за отдих и развлечения

БНР Новини
1
Сградата, в която се намира Дирекция на парковете - отдел 42 на община Виена
Лятото е сезонът, в който може би най-често търсим прохладата на парковете. В следващите минути ще се пренесем в австрийската столица, за да ви запознаем с работата на дирекцията, която се грижи парковете и градините на Виена да са чисти, приветливи, безопасни и предпочитани за посещение както от виенчани, така и от милионите туристи, идващи в града на Дунава.

Започваме с това, че самата Дирекция на парковете се помещава в сграда, която е 150-годишна и е разположена на един от входовете на градския парк (Stadtpark Wien), който също е на над 150 години.

По думите на Ева Хофер-Унгер, инженер паркостроител, а от 2000 г. служител в отдел 42 "Виенски паркове" на община Виена, задачата на дирекцията е поддръжката на парковете и градините в австрийската столица. Става дума за поддържането на около 900 парка, 19 кв. километра зелени площи, както и 300 хиляди дървета - част от които са в самите паркове и градини, а други са на улиците. 1500 са служителите, които работят основно през пролетно-летния сезон към отдел 42. Ева Хофер-Унгер

Ева Унгер обяснява, че цветята и изобщо посадъчния материал, който се използва в парковете се произвежда в общински разсадник, който се намира в 22-ри район на Виена.

Освен за парковете и градините дирекцията се грижи и за 500 площадки на територията на града, които са не само детски, но и за фитнес на открито за възрастни, както и водни площи.

Всъщност какво означава да се "поддържат" 900 парка и градини? Ева Унгер казва, че това предполага преди всичко градинарски дейности, което означава: плевене, косене на тревата, поливане, както и грижа за дърветата. В поддържането на парковете се включва и ежедневното им почистване от отпадъци изхвърлени от посетителите. За спазване на реда има и постоянни екипи  от контрольори по чистотата (от отдел 48 на Общината), които проверяват и имат право да налагат санкции, които са в размер на 36 евро.

Колко е голям градският парк на Виена и колко хора се грижат за него? С какво той привлича посетителите?

Чуйте какво разказа пред Даниела Бенишева Ева Хофер-Унгер.


Интересен факт е, че за известните със своите насаждения и оформление градини на дворците "Хофбург", "Шьонбрун", "Белведере", "Аугартен" се грижи друга държавна дирекция за парковете.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея