Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Бюджетът е миниран от скрити разходи и липсващи реформи", пише на първа страница вестник "Сега". Изданието цитира анализ на новия орган за независим контрол на публичните финанси - фискалния съвет. Повод е проектът на правителството за развитие на икономиката до 2019 г.

"Стандарт" пояснява, че Съветът беше създаден по настояване на Брюксел. Негови членове казват, че за 2016 г. инвестициите са под равнището от 1996-та, така наречената "Виденова зима".

"България е в световния топ 3 при износа на десет стоки". Данните са на Българската стопанска камара. Става дума за видове брашна от маслодайни растения, нерафинирана мед и временно консервирани череши. Лошата новина е, че тези продукти са почти непреработени и е можело да бъдат изнесени и преди век.

"Монитор" допълва по темата с данни, че Намибия е основен пазар за медните ни концентрати.

В интервю за "Стандарт" обаче директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев заявява оптимистично "Ще станем хъб за високи технологии".

"От Босфора до Брюксел българската граница е най-зле", пише в рубриката си "Наблюдател" вестник "Сега". "...плашещо е, че десетки хиляди души успяват да влязат безпрепятствено в България.....не разбрахме има ли полицаи,замесени в трафика с хора и как така цели тумби минават под носа на граничната полиция", пише още в коментара.

На първа страница в "Труд" е публикувана снимка на вицепремиера Румяна Бъчварова от посещението й на американско-мексиканската граница в щата Тексас, където тя обменя опит за борба с потока от нелегални мигранти.

"Роженската обсерватория е пред разпад", алармира  "Дума". Държавата нехае за уникалния астрономически комплекс. Директорът на обсерваторията д-р Николай Петров напомня, за кой ли път, че не е правен ремонт на сградата откакто е построена преди 35 години.

Заради опасност от срутване, затвориха къщата на Яворов на столичната улица "Раковски", пише "Телеграф". След като стана ясно, че собствениците на сградата са готови да я дадат на държавата, за да бъде възстановен музеят там, сега се чака Столичната община да им предостави терен като компенсация. Оттам, както и от Министерството на културата казват, че няма писмено искане за замяната.

"24 часа" публикува списък с най-добрите гимназии според резултатите от зрелостните изпити. Най-добрите гимназии са в София, Пловдив и Варна.

Според "Труд" преместването на датата на матурите в края на май бави дипломите на желаещите да кандидатстват в Германия и в Австрия.

Четворка на релси стига на кандидат-студентите да станат студенти по право в Софийския университет, пише "Монитор". Високи оценки се изискват за журналистика и психология, а желаещите да учат информатика могат да се запишат и с тройка на приемния изпит.

"Земя" цитира руската информационна агенция "Новости", според която проектът за петролопровод Бургас -Александруполис може да бъде възобновен при нужда, защото не е предаден за архив. Тръбопроводът дава възможност да се заобиколят Босфора и Дарданелите. Директорът на руската "Транснефт" Николай Токарев е заявил, че всички, включително и българските участници, са заинтересувани от реализация на проекта.

Огромното знаме от събора в Рожен ще бъде разрязано на 13 хиляди по-малки флага, които ще бъдат раздавани в Деня на независимостта, 22 септември, в големите градове на страната, пише "24 часа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!