Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

56 нелегални имигранти са задържани близо до сръбската граница

Задържани автомобили на каналджиите
Фото: МВР

56 имигранти са заловени от "Гранична полиция" близо до сръбската граница. Задържани са и трима каналджии.

26 от задържаните чужденци са били в общо три леки автомобила. Те разказали пред полицията, че са от Афганистан и Сирия. 23 от тях са били с издадени редовни документи от Държавната агенция за бежанците. В друг случай "Гранична полиция" е задържала още 19 афганистанци и 11 пакистанци близо до Драгоман. Повечето от тях също са регистрирани в Държавната агенция за бежанците. 

Заради засиления бежански натиск по българско-сръбската граница Сърбия реши да подсили патрулите си там с военни части. 

Междувременно от Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че десет незаконно пребиваващи афганистанци, шест от които непълнолетни, са били задържани на автомагистрала "Тракия". Групата от четирима мъже и шест момчета, най-малкото от които на 15 години, са засечени от патрул на полицията на паркинг на километър 228. Чужденците са се намирали в близост до товарен автомобил, чийто водач все още не е установен към момента, съобщи говорителят на дирекцията в Стара Загора Ивелин Иванов:

При извършената проверка на паркинга е установено, че е паркиран товарен автомобил "Ивеко" без водач, а в близост до автомобила са се намирали тези деца, четирима мъже, за които е установено, че са незаконно пребиваващи в страната. Лицата са задържани в Първо РУП в Стара Загора за срок от 24 часа. Продължава работата по изясняване на случая.

14 мигранти не са допуснати да влязат у нас от Турция през последното денонощие, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Той посочи, че няма нарастване на броя на мигрантите след неуспешния опит за преврат в Турция:

Нямаме право да не сме подготвени. В тази връзка е и присъствието на нашите партньори от Министерство на отбраната, по продължение на цяла турска граница. Имаме и допълнителни разчети, с които да отговорим на евентуално ново предизвикателство, за каквото предизвикателство в момента няма обективни данни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!