Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ансамбъл „Пирин” на турне във Франция

Фото: личен архив

В края на юли, до средата на август Ансамбъл „Пирин” ще гостува на три френски сцени. Създаден преди повече от 60 г. в своята творческа биография и репертоар той има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Ансамбъл „Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред милиони зрители и слушатели в България и в 60 страни по всички континенти по света. Това е един от най-известните български фолклорни състави и посланици на българското народно изкуство. За поканата да гостуват във Франция, научаваме подробности от Данислав Кехайов, Главен художествен ръководител.

Щастлив съм, че ансамбъл „Пирин“ ще посети Франция по покана на ЦИОФФ – Франция /CIOFF/ - организация, която работи за изучаването, запазването и разпространението на традиционните национални културни ценности, и ЮНЕСКО. Ще гостуваме на три фестивала, започваме на 28.07 до 31.07. в гр. Ментенон, продължаваме от 1.08 до 8.08 в гр. Фелетен и от 9.08 до 15.08 ще приключим турнето в гр. Монтоар. В програмата ни, наред с емблематични образци от Пирински регион, ще има музика и танци от различни музикално-диалектни области – Шоплука, Тракия, Средногорие. За всички почитатели на „Пирин“, както и за тези, които искат да се докоснат до изкуството ни, това ще бъде една красива музикално-танцова феерия, която ще поднесем на публиката.

СнимкаНародният певец Данислав Кехайов е един от най-забележителните съвременни представители на Тракийската фолклорна област. Ръководи ансамбъл „Пирин” от две години, а новите моменти в работата на ансамбъла се появяват всеки ден, според него:

Един от тези нови моменти е, че „Пирин” отново завладява големите световни сцени – продължава той. – Направихме турнета във Франция. В Париж, на площада пред Лувъра, се изявихме пред 10 000 парижани и туристи от цял свят. Аплодираха ни в Сицилия, Дубай, Румъния, Гърция. Успяхме да привлечем и продължаваме да попълваме редиците с изпълнители от младото поколение. Ние сме един голям творчески колектив, който продължава да се развива. Все още е тайна, но мога да подскажа само, че работим по два нови проекта за спектакли. Да се надяваме, че в началото на следващата година ще зарадваме своите почитатели.

Всяко едно изпълнение на ансамбъл „Пирин“ е красиво, но неговата визитна картичка несъмнено е „Гласът на Пирин“ – каза още Данислав Кехайов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!