Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Г. Гегов: ЕК очаква от нас действителна диверсификация

Георги Гегов
Фото: БГНЕС

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов каза, че Еврокомисията очаква от страната ни отваряне на пазара и действително разнообразяване на доставките на газ. По думите му компанията вече работи в тази посока. 

Гегов коментира искането на Брюксел достъп до мрежата ни да има не само държавното дружество "Булгаргаз",  но и частни търговци на газ, като в противен случай страната ни е е заплашена от глоба от 300 милиона евро. Сред мерките, които предприемаме, са виртуалните сделки и бъдещите физически доставки на алтернативен газ от Румъния, посочи Георги Гегов:

С подписаните споразумения с Гърция и с  румънските колеги, миналата седмица подписахме и с тях, ние го доказахме, така че те виждат и се убеждават, че не на думи, а на дела вървим към отваряне на пазара и реална диверсификация. Ние се опитваме да работим по посока и на физическа диверсификация и възможност за алтернативен газ. Аз мисля, че първият такъв ще може да се получава с изграждането на първия интерконектор, на Русе-Гюргево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!