Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Турция продължават арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат

Фото: ЕПА/БГНЕС

В Турция продължават арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат на 15-ти юли. В указ, публикуван в турския държавен вестник, се посочва, че арестите може да продължават до 30 дни, без да бъдат повдигани обвинения. Разпуснати бяха близо 6 000 структури, учебни заведения, институции, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Съединените щати и се счита за ръководител на терористичната организация, която е организирала преврата. В медиите се изразяват подозрения, че Съединените щати са знаели за готвения опит за преврат, но президентът Барак Обама отрече тези подозрения.

В същото време продължава подкрепата на основната светска опозиционна Народно-републиканска партия за правителството и президента. Народно-републиканската пратия свиква голям митинг, на който ще присъстват привърженици и отговорни функционери на управляващата консервативна ислямистка Партия на справедливостта и развитието. Това се случва за пръв път в новата история на страната и е израз на консолидирането на нацията около нейните демократично избрани институции, започнало с опита за преврат и като реакция срещу пуча.

Сред арестуваните турски военни са и двамата турски пилоти, които свалиха руския бомбардировач СУ-24 през ноември миналата година. По този повод турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че страната му смята, че свалянето на руския бомбардировач е част от някакъв таен заговор. По думите на Шимшек, решението за свалянето на самолета не е било политическо. Той изрази надежда, че отношенията между Русия и Турция ще се нормализират и няма да има повече конфликти.

В началото на месец август предстои среща между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, която ще бъде първата между двамата президенти след кризата със самолета.

Междувременно на финансовите пазари в страната девалвацията на турската лира продължава. Курсът на долара вече надхвърля 3 лири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!