Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Над 15 хиляди души са били задържани след опита за преврат в Турция

Фото: БГНЕС

Над 15 хиляди души са били задържани в Турция след осуетения опит за преврат на 15-и юли, обяви вътрешният министър на страната Ефкан Ала. От тях над 10 хиляди са били войници.

По данни на генералния щаб на армията обаче в опита за сваляне на законно избраната власт на страната са участвали над 8500 военнослужещи. Това е 1,5 процента от състава на турската армия.

178 генерали и адмирали са обвинени за участие в метежа. От казармите са били изведени са били 73 броя танкове, използвани са хеликоптери, самолети Ф-16 и няколко военни крайцера.

Утре ще се проведе критично заседание на Висшия военен съвет на страната, което ще бъде под председателството на президента Реджеп Тейип Ердоган, което заради ситуацията се изтегли по-рано от традиционната дата 31-ви юли.

Според анализатори се предвижда да бъдат взети мерки за коренно преустройство в турската армия. Голяма част от повишените в чинове след 2011 г., за които се твърди, че са свързани с движението на Фетуллах Гюлен, се очаква да бъдат отстранени. Говори се за премахване на военните съдилища, както и за промяна в регламента за прием във военните училища. Бившият началник на генералния щаб на турската армия в периода пред пет години Неждет Йозел е обвиняван, че е толерирал повишението в чинове на гюленисти.

Междуврменно президентът Ердоган е оттеглил съдебните дела срещу опозиционните лидери Кемал Клъчдароглу и Девлет Бахчели в знак на продължаващата солидарност между съперническите политически лидери след опита за преврат в Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!