Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия засилва значително военното си присъствие в югозападната си част

Сергей Шойгу
Фото: БГНЕС

В южния военен окръг Русия през последните няколко години е засила много сериозно своето присъствие. Пример за това са проведените 200 200 учения с цел повишаване на боевите възможности на руските въоръжени сили. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на колегиум, където бе разгледана концепцията за Арктика и Курилските острови.

За три години Русия в южния военен окръг е формирала 13 дивизии и бригади, а също така 22 полка, призна днес на колегиума на руското военно министерство министър Сергей Шойгу. От 2013 г. в този региона на Русия са били проведени 200 учения с цел повишаване на боевите възможности на отделните родове и видове войски.

Сформираните четири дивизии, девет бригади и 22 полка, между които има и две ракетни бригади, оборудвани с комплексите  "Искандер-М", което позволява да се увеличат възможностите  за огнево поражение по предполагаем противник, уточни още руският  министър на отбраната Сергей Шойгу на колегиума.

Според него в южния военен регион на Русия има повече от 4000 нови и модернизирани образци на военна техника и въоръжение, включително и бреговите ракетни комплекси "Бастион" и "Бал", а също подводници и военни кораби, които са снабдени с ракетните комплекси "Калибър". На Кримският полуостров вече има отделно военно формирование.

Причина за това според министър Шойгу е изострянето на военно-политическата обстановка в западното стратегическо направление и засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, ситуацията в Украйна и засилването на действията на международните терористични групировки в района на северен Кавказ, което според него налагало Русия да вземе адекватни мерки.

Днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу участва в заседание на колегиума на военното ведомство, посветено за транспортното обезпечаване на Арктика и Курилските острови и изпълнението на плана за развитие на Северния флот до 2020 година и мерките за развитие и усъвършенстване на бойният състав на войските в южният военен окръг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!