Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Труд" информира как ВУЗ-овете продължават да набират студенти и приемът ще продължи дори и през септември. Обявява се четвърто класиране, има стотици незаети места по държавна поръчка, заради демографската криза, отбелязва публикацията.

Ваучерите за храна ще свършат, предупреждава "Сега". От синдикатите настояват пред финансовия министър за спешно свикване на междуведомствения съвет за преглед на съществуващата наредба.

"Европа посяга на розовия ни домат", алармира "Дума". Земеделците настояват правителството да защити продукцията им и заявяват, че са готови на протест заради намеренията на Брюксел да забрани отглеждането на този сорт с еврорегламент.

"Телеграф" пише за пореден случай на висока сметка на абонат със спрени радиатори.

"Откраднаха 10 км мрежи за птици от аутобаните", съобщава "Монитор". Щетите от набезите на крадците са 250 хиляди лева, крадат се също мантинели и пътни знаци, информират от пътната агенция. "Монитор" допълва и че железниците продължават да търпят загуби от апаши. Отмъкнати са кабели и релси на стойност един милион лева. Загуби от кражби отчитат и електроенергийните дружества, загубите на ЕРП-тата са за повече от шест милиона лева, уточнява публикацията.

"Вместо да борим, непрекъснато увеличаваме сивата икономика, казва в публикувано във вестник "Сега" мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал, Васил Велев. Той и колегите му смятат, че минималните осигурителни прагове са вече ненужни и прогнозира, че правителството няма да има с кого да договаря тези прагове за догодина, защото работодателите са категорично против.

Проектът за разширението на газохранилището в Чирен ще се забави, след като Комисията за защита на конкуренцията отмени избора на румънската фирма, която ще прави проучванията, пише "Капитал дейли".

Лидерите на "Ислямска държава" могат да бъдат щастливи, ако Европа сложи знак за равенство между бежанеца и терориста, коментира в "Труд" директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Според него има достатъчно основания да се заключи, че ИДИЛ целенасочео търси подобно развитие с инфилтрирането на отделни терористи в бежанския поток, както и че и занапред ще се стреми все по-активно да пренася войната от Близкия изток на европейския континент.

"Стандарт" разказва за пореден успех на нашенци в Съединените щати. Двама ученици и университетска преподавателка са били на Международен космически лагер отвъд Океана след спечелен конкурс на американското посолство. Първите българи, участвали в лагера в щата Алабама, отчитат като най-важно от престоя си там множеството контакти с хора като тях от цял свят.

Синоптикът Симеон Матев обяснява в "24 часа", че циклонът в Скопие не е характерен за лятото. Той прогнозира, че времето ще е идеално за море до края на август, септември ще е топъл и сух, а зимата ще е мека, но влажна. Пак в "24 часа", синоптикът Минчо Празников пояснява, че пороят в Македония е следствие на прегрята въздушна маса, издигнала се на 12 хиляди метра. Той смята, че македонската депресия може да засегне западните ни райони, но не толкова активно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!