Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция поиска от ЕС дата за визовата либерализация

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турция настоява от Европейския съюз да определи ясна дата за отпадане на визите за турските граждани, в противен случай ще спре изпълнението на споразумението за мигрантите. Това заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик днес пред турски медии. Той подчерта, че искането на Евросъюза Турция да промени антитерористичните си закони, което е ключово с оглед на визовата либерализация, ще изложи на опасност и самата Европа.

Според наблюдателите сключеното през март споразумение за мигрантите е спомогнало за рязкото намаляване на броя на бежанците, въпреки че се критикува силно от правозащитните организации.

Турските власти продължават настоятелните действия пред американските власти за екстрадиция на проповедника Фетуллах Гюлен, който се обвинява за организатор на осуетения опит за преврат на 15 юли и се счита за терорист номер едно в Турция. 

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви днес,че ако САЩ не предадат Гюлен, това означава, че ще жертват Турция заради един терорист. По думите на правосъдния министър, до днес турските власти са задържали над 26 хиляди души във връзка с опита за преврат, от тях 16 хиляди души са арестувани.

Но има хора, които се опитват да се скрият от правосъдието, заяви той.

В същото време турските власти освободиха от длъжност още 2 500 души от влиятелната Агенция по религиите, така общият брой на уволнените служители на агенцията достигна близо 3 700 души, съобщава Франс прес. Агенцията е на пряко подчинение на министерския съвет на Турция и е основана през 1924 година, за да контролира религията в официално светската република. Персоналът й наброява 100 хиляди души, а бюджетът й е по-голям от този на много министерства. Уволненията са част от "чистката" след опита за преврат през юли, коментира Франс прес. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!