Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

печат преглед чужбина
Фото: -1.00000000000000

Срещата между държавните глави на Русия и Турция е водеща тема за всички руски издания. Путин определи преговорите като "конструктивни и важни", а Ердоган пет пъти го нарече "скъп приятел", изтъква вестник "Ведомости", но напомня, че разногласията за Сирия се запазват, въпреки че Русия и Турция възстановяват икономическите си връзки. Редица подробности не дават възможност за еднозначна оценка на възстановените отношения, коментира "Газета".
Решен е въпросът колко ще са тръбите на бъдещия газопровод – една за нуждите на Турция, а друга – за доставки на газ за Европа, пише "Комерсант". Позовавайки се на Путин, изданието заявява, че вариантът с втора тръба в рамките на "Турски поток" е по-вероятен от предлаганата по проекта "Южен поток" към България. Според "Газета" "Кремъл явно предпочита Турция като по-самостоятелен играч", а "ЕС може би ще се опита да компрометира турския маршрут". Електронният вестник допуска Русия да получи от България исканите "железобетонни гаранции" и то по инициатива на Европейската комисия. "Сега обаче Русия три пъти ще помисли, преди да се захване пак с транзит през България", допълва изданието.
Изданията в Турция също публикуват коментари по първите си страници за срещата на двамата лидери. Заглавието на чело на "Хюриет" е "Нова епоха", а "Сабах" обобщава "По-силни от преди";  "9 месеца след кризата – нова страница", пише вестник "Хабертюрк". Сред заглавията се открояват това на "Карар" – "Руска пролет" и на "Акшам" – "Стратегическо приятелство".
Бежанските потоци в източната част на Егейско море са нараснали със 76 на сто след опита за преврат в Турция, пише гръцкият вестник "Етнос". Властите в Гърция търсят нови места за приемни центрове, а процедурата по пренастаняване върви изключително бавно, допълват от "Та неа".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!