Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Първанов: Генерал Радев може да обедини голяма част от българското общество

| обновлено 18.08.16 12:02
Фото: БГНЕС

Според лидера на партия АБВ Георги Първанов генерал Румен Радев може да обедини голяма част от българското общество. Първанов каза това преди партийното заседание, на което се очаква АБВ да утвърди Радев и като свой кандидат за президент:

Има всички аргументи да подкрепим генерал Радев, защото той е една силна, убедителна кандидатура като професионалист, като гражданин, като голям български патриот, като човек. С други думи, печеливша кандидатура и като възможност за добър президент.

На заседанието на партия АБВ отиде и самият генерал Радев. Той изрази надежда, че ще бъде подкрепен от по-широка коалиция:

Първо, тук съм, за да обсъдим възможностите за една по-широка коалиция. Както знаете, в тази битка всеки глас е важен. В края на краищата целта е всички да работим за България.

Вчера Националният съвет на БСП избра генерал Радев за кандидат-президент с 99 от общо 150 гласа. След избора той коментира:

Летял съм на всякаква авиационна техника, във всякакви условия и винаги съм намирал пътя към летището. В края на юли получих изненадващо обаждане по телефона: "Аз съм Корнелия Нинова. Вие сте номиниран за кандидат за президент от различни наши структури. Приемате ли". Това беше много изненадващо за мен. По това време обсъждах съвсем други неща. Дадох съгласие на госпожа Нинова на 2-ри август.

Румен Радев е бивш командир на Военновъздушните сили, който подаде рапорт за напускане и беше освободен с указ на президента миналата седмица. 

БСП ще се яви на президентските избори в широка лява коалиция. Как ще се казва тя и кои партии ще влязат в нея, ще се решава на следващо заседание на Националния съвет на социалистите.

Кандидатурата на левицата за вицепрезидент ще бъде обсъждана на по-късен етап.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!