Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"МВР търси сътрудници за лов на бежанци", пише вестник "Сега" на първа страница. Еврокомисар Кристалина Георгиева предрече цунами от мигранти, ако не предприемем адекватни мерки.

Водещото заглавие на "Дума" съобщава за огромен ръст на мигранти в бежанските центрове. Очаква се 2016 година да е рекордна по брой бежанци у нас.

"Свалят банковите такси през февруари", пише "Стандарт", като се позовава на съобщение на БНБ. Централната банка прие наредба в синхрон с европейска директива, според която ще има тарифа с осреднени размери. Освен това, БНБ ще има безплатен сайт, на който ще могат да се виждат и сравняват цените на всички банки.

"Труд" съобщава за ново археологическо откритие – голямо тракийско селище, на площ от 15 декара, в подножието на Четиньова могила в Средна гора.

Евростат отчете, че в България, заедно с Германия, се наблюдава бързо намаляване на неработещите и неучещите младежи. Тревожен факт обаче е, че една четвърт от младите българи нито учат, нито работят, пише на страниците на "Труд".

"Търсят се гимназисти с професия, а ВУЗ-овете бълват висшисти", констатира заместник-министърът на образованието Диян Стаматов в "Стандарт". Ако млад учител повишава квалификацията си, може да повиши и заплатата си със 100-150 лева, пояснява той. Стаматов уверява, че новите учебници по история за пети клас ще са готови за началото на учебната година.

В цялата държавна администрация пилеят за глупости парите, с които трябва да ни информират, пише в рубриката си "Наблюдател" вестник "Сега". Последният скандален пример за това е обществената поръчка на просветното министерство за 2 милиона лева за рекламни материали, сред които запалки и плажни хавлии.

Месец преди началото на учебната година, в повече от 600 училища и детски градини се прави ремонт, в държавните училища ремонтите са предимно неотложни и аварийни заради липса на пари. За това пише "Монитор". Това означава, че всяка осма сграда на училище или градина у нас се ремонтира.

Психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева заявява в интервю за "Монитор": "Подрастващите все повече се обръщат към моделите на здравословното хранене". Тенденцията е положителна, защото става дума не само за поддържане на идеална фигура, а и за истински интерес към по-добро здраве, коментира тя.

Според годишната класация на неправителствената организация "Бертелсман" България остава със слаб властови капацитет, съобщава "Капитал дейли". Най-висока оценка има страната ни за екополитика, в средните места сме по показател икономическа политика и в дъното – за социалните стратегии. Анализът включва 41 държави.

"България започва догодина преговори за еврото", пише с въпросителна"24 часа". Заради добрите резултати от стрес тестовете на банките е възможно преговорите да се ускорят.

Две хиляди фалшиви адреса в столицата бавят линейките на "Спешна помощ", пише "Телеграф". По данни на директора на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев, спешно се търсят кадри за попълване на свободните места в центъра.

Септември ще е по-топъл и по-сух след 18-и, прогнозира синоптикът Петър Янков в интервю за "Труд". Според него на Балканския полуостров не се усеща глобалното затопляне. До края на август валежи и захлаждане се очаква в средата на следващата седмица.

"Земя" пише, че романът "Време разделно" на Антон Дончев ще бъде преведен и на китайски. Досега той е преведен на десетки чужди езици. Вестникът цитира интервю на Иван Гранитски – директор на издателство "Захари Стоянов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!