Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Младежи в пубертета си докарват инфаркт със стероиди, е водещата тема на "Телеграф". Манията за перфектно тяло изпраща 15-годишни деца в болница, черната борса за мускулни стимуланти процъфтява. Лекари и фитнес инструктори предупреждават и за станали популярни инжекции с тестостерон, които увреждат органите.

НЗОК свива с 30 на сто парите за онколекарства, информира "Монитор". С толкова трябва да се намалят парите за август, които Касата дава за онколболните, пояснява изданието. Разпореждането е издадено зад гърба на Надзорния съвет от подуправителя на здравния фонд Иванка Кръстева.

"Москов лекува със семинари", пише "Земя" на първа страница. Здравният министър използва милиони евро за копютри и ваучери за храна, вместо да се бори с туберкулозата, пояснява вестникът. Става дума за неправилно усвояване на близо 6 милиона евро от Глобалния фонд за борба със СПИН, малария и туберкулоза.

По последни данни на полицията,телефонните измамници вече плашат с терористи, съобщава "24 часа". Те отправят закани за убийство или пък се представят за уважавани в обществото личности, освен това вече използват румънски карти за мобилен телефон. За пет години наивници са дали на мошениците 19 милиона лева.

"Чужди туроператори са уличени в незаконен бизнес с български визи", информира вестник "Сега". На запитване на вестника от Министерството на външните работи са отговорили, че туроператори от Кувейт, Турция, Русия, Беларус, Украйна, Казахстан, Иран и Ливан масово прилагат порочната практика. Решено е да се отнеме акредитацията на редица фирми за дипломатическите ни представителства в тези страни, защото са злоупотребили.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обещава в интервю за "24 часа", че следващото лято цената за чадър на плажа няма да е по-висока от 4 лева. Тя за пореден път отчита рекордно успешен летен сезон за последните 26 години. В края на ноември в София ще се проведе първият конгрес на древните цивилизации, на който се очакват 800 делегати и 40 министри на туризма, съобщава Ангелкова.

"Борбата с контрабандата не пречи на ромския бизнес с цигари", пише "Труд". З кутии нелегално произведени цигари се продават на промоция за седем лева на столичния Женски пазар. Търговията си върви въпреки поставените охранителни камери и полицейски патрули.

Водещата тема на "Монитор" днес е разследване, озаглавено "Кадиев изсмукал над 12 милиона лева от държавата от обществени поръчки". Независимият депутат изкупил за две години милион и половина мегавата евтин ток от АЕЦ "Козлодуй", а после го продавал на държавни институции с над десет процента печалба.

Държавният Фонд на фондовете, създаден преди година, който ще управлява над един милиард лева евросредства, най-после задвижва първия си проект, пише "Капитал дейли". Предвижда се микрокредитиране на млади предприемачи. Търсят си финансови институции, които да отпуснат нисколихвени заеми за близо 53 милиона лева.

"От бързане Министерството на образованието допуска опасни гафове", предупреждава вестник "Сега". Скоростното приемане на държавните стандарти залага много опасни мини. Един от примерите е объркването в системата за външно оценяване.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е заявила за "Труд", че кандидатът за вицепрезидент ще бъде обявен през септември. Според нея официално имена не са коментирани. От АБВ също не са предложили свой кандидат.

"Жените ни отсрамиха", пише "Стандарт" по повод представянето ни на завършилите Олимпийски игри. Сребърен медал за Мирела, бронз за грациите ни на финала, сребърен за Елица в борбата, отчита вестникът. Мирела Демирева споделя за "Стандарт": "Сънувах медала, мечтая да скоча два метра".

"Дума" също определя като водеща тема за броя си участието ни в Олимпиадата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!