Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Кошмарът на Борисов" е темата на броя на седмичника "Капитал". "Удобният страх", коментира изданието и добавя заглавие: "Как опасността от бежанска вълна се превърна в основен фокус на правителството"."Труд" избира за водещо заглавие цитат на премиера Борисов след срещата му с Ердоган и Йълдъръм "Няма да сме буфер между Турция и Европа". "Анкара и Брюксел да търсят заедно изход от кризата", препоръча премиерът. 
"Телеграф" пише, че на предстоящата днес среща Борисо в- Меркел, премиерът ще предаде водените от него записки от разговорите си в Истанбул вчера. Заглавието на първа страница на "Стандарт" е "Бойко с тежък хабер за Меркел", Турция иска визите да паднат до края на октомври. Изданието помества цитат на интервю на Бойко Бориов за "Франкфурте алгемайне цайтунг": "Страхувам се от това, което става в Турция" и предупреждението му, че ако Ердоган спре да спазва споразумението с Евросъюза, последиците ще са фатални. 
"Ердоган благодари на българския премиер, че е на негова страна", пише "Сега" и помества снимка от фейсбук профила на премиера, на която Борисов е на по-ниско ниво и леко приведен пред турския президент с коментар: "Ердоган и Борисов премериха физически и политически ръст, като гостът любезно се сниши". 
"Дума" коментира със заглавие на първа страница "Борисов стана куриер на Ердоган". "24 часа" също отделя много от първата си страница на срещата в Истанбул, със снимка на министър-председателя и турския президент и цитати като например "Можем сами да се споразумеем с Турция, но държим на солидарност, а не спасяване поединично."
Седмичникът "Банкер" продължава тема от предишен брой със заглавие "Мръсните тайни на банковите клонове". След успешните стрес тестове стана ясно колко ниски са заплатите на банковите служители, а днес се публикуват сигнали от клонове на банки в страната, че там месечните възнаграждения са още по-ниски, средно 550 лева за редови чиновник. Кадровата политика изобщо не е приоритет на собствениците на банки, е изводът от разследването.
"Банско планира да построи още осем квартала с 40 хиляди легла", пише вестник "Сега" Това е предупреждение на природозащитни организации, които са успели да научат, че регионалната екоинспекция  е дала разрешение за мащабно застрояване на курортния град без екооценка.
"Скандал с авторските права на джазфеста в Банско", съобщава "Монитор" след сигнал на "Музикаутор". Големи имена отказват участие заради проблеми с организацията. 
"Бразилците не искаха тези олимпийски игри и това си пролича", констатира министърът на спорта Красен Кралев в интервю за "24 часа". "Големият отсъстващ от българския спорт е частният капитал", допълва той. 
"На финала в Рио изпитвахме удоволствие от играта и затова успяхме" казва, в интервю за "Монитор" Михаела Маевска, капитан на ансамбъла по художествена гимнастика, спечелил бронзов медал. 
"Стандарт" помества кино- и театралния афиш на поредния фестивал на изкуствата в Созопол "Аполония", който ще е от 1 до 10 септември. "Труд" пък представя седем майстори на визуалните медии, чиито творби ще бъдат изложени в художествената галерия на стария град Созопол по време на "Аполония". Сред тях са Теофан Сокеров, Андрей Лекарски и Калин Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!