Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Депутатите от социалната комисия са приели на първо четене  промени в Закона за насърчаване на заетостта, според които държавата ще подпомага безработни, приели да работят на отдалечено място. За това пише "24 часа", като се позовава на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Помощта ще е 200 лева на месец в срок от една година за безработни, приели да работят на повече от 50 километра от дома си. В интервю за "24 часа", министър Русинова казва още, че управляващите имат идея решението на ТЕЛК за хората с много тежки увреждания да стане пожизнено.

В интервю за вестник "Телеграф", заместник-министърът по труда и социалната политика Ивайло Иванов конкретизира намеренията на управляващите, че ще има бонус и за млади учители, ако приемат да работят в друг град. Според него в реалната икономика има търсене на работна сила. По данни на бюрата по труда в страната, намалява броят на висшистите без работа, казва заместник-министър Иванов.

"Узбекистан може да е следващата Сирия", прогнозира журналистът Валери Найденов в коментар в "24 часа", озаглавен "Защо скриха смъртта на диктатора?". Найденов припомня, че в близкото минало диктаторски държави са укривали вестта за смъртта на вожда си, както стана и сега в Узбекистан след смъртта на президента Ислам Каримов. "Узбекистан е буре с барут с дузина фитили, около 80 на сто от населението е мюсюлманско, но нито шиити, нито сунити, а 10 на сто от населението на съседен Афганистан е от узбеки", коментира още журналистът.

Свършиха свободните места в хотелите с пет звезди за деня на Независимостта, информира "Монитор" на първата си страница по повод предстоящия втори дълъг уикенд този месец. 500 хиляди ще са пътуващите около 22 септември, допълва изданието. На така наречената първа линия по Черноморието собствениците на хотели са намалили цените наполовина.

"Катастрофи през час в празна София", това е водещото заглавие на вестник "Стандарт". В инцидентите бяха ранени много хора, загина моторист, отчита МВР. Любителите на високите скорости се възползвали от празните софийски улици и булеварди. Загиналият е карал мотор без свидетелство за правоуправление.

Норвежки медици възхитени от условията за билко и ароматерапия у нас, пише "Монитор". В курорта Албена се е провел българо-норвежки симпозиум по натурална медицина. Участниците от скандинавската страна - 23-ма медици, имат идея сънародниците им да идват у нас не само на почивка, но и за лечение на близо 30 болести на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и на кожата.

В деня на Съединението много музеи, изложби и кинопрожекции ще са безплатни, съобщава "Телеграф". В столичния зоопарк също няма да се плаща вход. Във влаковете все още има свободни места, информира още вестникът.

"Съединение напук на Великите сили" - темата на "Стандарт" в навечерието на утрешния празник. Вестникът припомня историческите факти от обявяване на Съединението през 1885 година и подчертава, че Източна Румелия си остава такава юридически чак до обявяване на Независимостта ни през 1908 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!