Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Румяна Бъчварова: Към този момент не се планира изграждането на нови центрове за бежанци

Фото: БГНЕС

Към този момент не се планира изграждането на нови центрове за бежанци, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова при проверка на българо-турската граница в района на Малко Търново.

Надяваме се да се справим в рамките на съществуващите центрове, добави Бъчварова. 100 души от Фронтекс се очаква да подсилят охраната по границата. Те ще дойдат с техника и кучета. До една седмица можем да получим помощ от Германия – автобуси, коли, термовизионни камери. Те няма да са нови, но ще са в добро качество, каза министърът. Има уверение от Ангела Меркел и за осем до десет нови джипа, които ще пристигнат през ноември. Техниката ще бъде насочена именно в района на Малко Търново. Наясно сме, че нашата не е в добро състояние, не работи, нямаме и резервни части, добави Бъчварова и призна, че някои от джиповете, дарени от Англия също са аварирали. Има проблеми и с камерите, допълни директорът на "Гранична полицаи“ Светлан Кичиков:

Те се отстраняват. В момента текат такива обществени поръчки, които ще бъдат за поддържане на техниката на цялата граница, не само за автомобилите, също говорим и за интегрираната система за наблюдение.

Имаме уверение, че ще успеем да завършим строящата се ограда по границата в Бургас, добави Бъчварова:

На 57 км. се строи. Дори да приключим с изграждането на съоръжението, трябва да започнем да осигуряваме камери за видеонаблюдение. Има такива средства, които сме поискали в този проект, който сме изпратили на Европейската комисия.

С 30% е намалял натискът по българо-турската граница в сравнение с миналата година, каза още министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!