Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Пожар в Хилендарския манастир", съобщава "24 часа". 36 пожарникари, туристи-доброволци, два хеликоптера и 18 противопожарни и други автомобила участват в гасенето на пожара в обителта, пояснява вестникът. Водещата тема на днешното издание е горящият Тасос, където гръм и мълнии подпалиха от четирите страни пълния с българи гръцки остров. Стихията вилнее близо 24 часа, вятърът пречи за овладяване на огъня.

"Българи бягат от огнен ад на Тасос", пише "Телеграф". Пожар погълна половината остров. Туристите се евакуират с фериботи и пътнически кораби. Вестникът уточнява, че пожарът на Атон не е в Хилендарския манастир, а в гората до манастира.

"Бежанци рекетират за имоти в центъра на София" е друга тема в "Телеграф". Мигранти са започнали насилствено да изкупуват имоти в района на столичния булевард "Мария Луиза", известен като "Малкия Бейрут", твърди Петър Низамов с прякор Перата, придобил популярност като ловец на бежанци. В социалните мрежи има оплакване от наемателка на офис в споменатия район, от която пък  искали да си плаща такса "спокойствие".

"Опъваме палатки заради мигрантите", според "Стандарт". Вестникът се позовава на вицепремиера Румяна Бъчварова. Тя каза вчера, че има нов план срещу бежанската вълна, който предвижда изграждане на лагери от палатки или фургони до границата, защото центровете в страната са препълнени. Планът ще бъде разписан в понеделник.

"Заплетена ситуация за жеш на ООН", пише още "Стандарт". След четвъртото неофициално гласуване, Ирина Бокова загуби позиции и вече е на пето място от десетте кандидати. Според вестника, правителството ще издигне нова кандидатура, която ще бъде подкрепена от източноеропейската група на ООН. Наши издания отново споменават името на еврокомисаря ни Кристалина Георгиева. Следващото гласуване ще е на 26 септември, а през октомври Съветът за сигурност трябва да избере кого от кандидатите да предложи на Общото събрание за одобрение.

"Новата кула на Световния търговски център в Ню Йорк е най-високата сграда в западното полукълбо", пише "24 часа". Днес се навършват 15 години от терористичните атаки, разрушили кулите близнаци. Предстои на мястото на трагичните събития да бъдат изградени още три небостъргача.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!