Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Берлин обвини Москва в разпространяване на неверни новини във връзка с България и ООН

Германското правителство обвини руското външно министерство в разпространяване на новини, които обективно погледнато не са верни. Става дума за твърдението на руското външно министерство, че германският канцлер Ангела Меркел се е опитала да повлияе на руския президент Владимир Путин да подкрепи евентуалната кандидатура на Кристалина Георгиева за председател на ООН.

Разпространението на неверни новини не е приятелски начин на контактуване, заяви говорител на германското външно министерство днес по повод скандала.

Говорителката на руския външен министър – Мария Захарова, заяви през уикенда:

Неотдавна, по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия  официално. На госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи.

Германското външно министерство в рядко остър тон отхвърли подобни твърдения и необичайно за тона на дипломацията обвини руските си колеги в неприятелско поведение и разпространение на неистини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!