Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"В преговорите за бюджета ще настояваме за повече пари за образование", декларира в интервю за седмичния вестник "Аз Буки" вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя подчертава, че центърът на реформата в образованието са учителите.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, също уверява в интервю за "Стандарт", че образованието е приоритет номер едно в бюджета за догодина.

"Новата учебна година започва с хиляда липсващи учители", пише вестник "Сега". През изминалата учебна година извън образователната система са останали 21 хиляди деца, допълва вестникът. Все още няма данни колко деца от сегашния випуск първолаци не са записани, но обхванатите са с близо хиляда по-малко в сравнение с миналата година.

"Половин випуск без място в занималня", е водещото заглавие на "Монитор". Въпреки че безплатната занималня се полага по закон, за децата от първи до шести клас години наред училищата не могат да я осигурят заради недостиг на сграден фонд.

"Майки разярени заради гаврата с децата им", пише "Дума". Родители на деца с увреждания протестираха в столицата и освиркаха министъра на труда и социалната политика заради липсата на държавна политика за децата им.

"Бездушният ТЕЛК на чиновниците", така е озаглавен коментар по темата във вестник "Труд".

В интервю за "24 часа" председателят на законодателната комисия в парламента Данаил Кирилов, обещава, че управляващите ще разрешат със законодателни промени, хората с ментални увреждания да имат право на правни действия, ако психолог установи, че разсъждават трезво в дадения момент.

Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание - Джема Грозданова, признава пред "Монитор", че никой не може сам да се справи с бежанците, трябва общо европейско решение.

"Труд" цитира унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви по време на вчерашното си посещение на българо-турската граница: "Бъдещето на Европа се решава в България".

"Стандарт" пък цитира премиера Бойко Борисов, който каза на унгарския си колега: "Стига обещания, дайте 160 милиона евро". Изданието се позовава и на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който вчера обеща да прати в помощ на страната ни 200 граничари.

Вицепремиерът Томислав Дончев е цитиран от "Капитал дейли" с информацията, че договарянето по новите европейски програми за финансиране върви три пъти по-бързо в сравнение с предишния програмен период.

"Стартира "Турски поток", пише вестник "Земя". Анкара даде разрешение на "Газпром" за строителство на морския участък от газопровода според съобщение на газовия холдинг.

"Телеграф" цитира директора на Националния исторически музей, проф. Божидар Димитров, според когото френските власти трябва да разследват бившия вече посланик на Франция у нас Ксавие дьо Кабан. Вестникът твърди, че дипломатът е злоупотребил с 500 хиляди евро, събирани като дарение, за да се подкрепи реставрацията на малки паметници от регионалните музеи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!