Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ЕС удължи отново част от санкциите срещу Русия

ЕС за пореден път удължи действието на част от пакета санкции срещу Русия, заради незаконното анексиране на Крим и сепаратизма в Източна Украйна.
С още половин година – до 15 март 2017 се удължава забраната за пътуване и замразяването на финансови авоари за 146 физически и юридически лица, които ЕС смята за отговорни за подронването на териториалната цялост и суверенитета на украинската страна.
Списъкът с руски политически и държавни дейци, както и членове на силите за сигурност на Русия и на новосъздадения държавен апарат в Крим е осъвременен, допълват от пресслужбата на Съвета. Освен членове на държавната Дума, забрана за влизане на европейска територия има за сепаратистите от Донецка и Луганска област в окупираната източна Украйна. В листата се открояват хора като президентът на Чечения Рамзан Кадиров, лица от близкото обкръжение на руския президент Путин, като Сергей Чемезов, ръководител на държавни компании от военнопромишления комплекс, Юрий Ковалчук - един от най-големите акционери в "Банк Россия", ген. Валерий Герасимов - началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската Федерация и други.
Всяко продължаване срока на наказателните мерки се взема с пълно единодушие от правителствените представители на съюза в Брюксел.
Освен днешния черен списък, в сила до януари 2017 са още икономически мерки срещу отделни сектори на руската икономика.
Евросъюзът наложи и значителни ограничения на икономическите отношения с Крим и Севастопол. Те също ще продължат поне до лятото на следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!