Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Рекордно високо участие на местните избори в Берлин

Фото: БТА

Рекордно високо участие на местните избори в Берлин беше регистрирано в края на изборния ден в германската столица.

Пред много изборни секции се извиха опашки и се наложи дори кметът на Берлин Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия да чака на опашка, за да пусне бюлетините си. 

Дадох ясно да се разбере през последните седмици, че този вот е специален. Залозите са високи - от едната страна стои Берлин, чийто курс на развитие трябва да продължи да бъде успешен, а от друга вотът е и ясен знак срещу "Алтернатива за Германия", обясни пред журналисти Мюлер, който по време на предизборната кампания  остро разкритикува миграционната политика на "Алтернатива за Германия", като заяви, че на двуцифрен резултат за десните на тези избори, светът би трябвало да погледне като на възраждането на нацизма. 
Очаква се вотът отново да бъде спечелен от социалдемократите.

В 12 часа гласа си бяха пуснали 25% от берлинчаните, а пък други 21% са избрали гласуването по поща.

Очаква се този път изборите да минат при рекордно високо участие. Преди пет години до урните отидоха 60% от берлинчани. Право на глас имат 2,5 милиона души.

Заради малките разлики между отделните партии при проучванията се очакват и изненади. Въпреки това се смята, че управляващите социалдемократи ще спечелят отново. Загуби ще претърпят християндемократите, които едва ли ще могат този път да участват в управляващата коалиция.

Двуцифрени резултати очакват популистите от "Алтернатива за Германия“, които най-вероятно ще влязат в местния парламент. Това би бил десетия парламент на провинция, в който те присъстват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!