Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Ню Йорк е под обсада" е водещото заглавие на "Стандарт". Часове преди откриването на срещата на ООН на всеки ъгъл има полицаи. За това допринесоха и взривовете в събота вечер, както и други инциденти в страната, пише вестникът.

Специално за изданието заместник-председателите на Европейската комисия Кристалина Георгиева и Юрки Катайне, както и върховният представител на Евросъюза за външна политика Федерика Могерини, разказват плановете на Комисията за насърчаване на икономиката. Европейският съюз е с нов план за външни инвестиции, който има за цел да мобилизира 40 милиарда евро от частния сектор с европейска гаранция, допълват от "Стандарт". 

"Заместник-министър обвини Сърбия, че лъже за мигрантите", е водещото заглавие на "Дума". Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи, каза, в интервю за БНР, че Белград трупа политически дивиденти с данни за нелегални от България, конкретизира вестникът.
   
"Министерството на финансите прави обратен завой при акциза за пушачите. Хазартът остава самотен остров на необложените с данък награди", коментира вестник "Сега" по повод предложения от министър Владислав Горанов пакет от данъчни закони. Такса смет остава без промяна през 2017 г., допълва ежедневникът.
   
"Възможно е сегашните равнища на осигурителните прагове да се запазят и през следващата година", пише "Капитал дейли", като цитира министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.
  
"Плащаме за АЕЦ "Белене" само след одобрение на парламента", пише "Земя".  Изданието се позовава на премиера Бойко Борисов.
   
25 от 27-те членове на Комитета за наблюдение се обединяват около решение за Кресна за два пътя – един извън дефилето и друг през дефилето. Така ще се запазят и хора, и животни, пише вестник "24 часа".   
   
"Срив в сайта на ЦИК отне 2 дни от срока за регистрация по електронен път от чужбина", съобщава "Сега". От ЦИК са научили от вестника за проблема със заявленията, с които се иска откриване на секции зад граница.

"Всеки пети се жали от качеството на тока", четем на страниците на "Монитор". Една пета от жалбите в Комисията за енергийно и водно регулиране пък са недоволни от плащането за сградна инсталация. Почти няма клиент, който да не се съмнява и в работата на електромерите.

"Кръстим се пред икони, произведени в Китай", информира още изданието. Разследване на вестник "Монитор"  установява, че една икона на едро е с цена един лев и 60 стотинки онлайн, но после се продава на двойна и тройна цена. Същата е схемата и за броениците и други сувенири, представящи традициони за страната ни занаяти като грънчарство.

"Спасяват Байкушевата мура", съобщава "Труд" на първа страница. Един от символите на България – дървото, известно като Байкушевата мура, е на 1370 години. То е високо 26 метра, а обиколката му е седем метра и 80 сантиметра, допълва вестникът.

"Труд" помества и една съвсем не толкова оптимистична статистика – България е сред трите държави, в които е регистрирана висока детска смъртност.

"Парното съди по петима абонати на час", пише на първа страница "Телеграф". Делата се печелят почти винаги от общинската фирма, като понякога искът е за неплатена сметка от 10 лева, уточнява вестникът.

БНБ чака лиценз, за да отпечатва евробанкноти, казва, в интервю за "24 часа", Димитър Радев, управител на Централната банка. Това е въпрос не само на репутация, но и на икономически ползи за страната ни, подчертава той. Според него няма никакви заплахи за лева ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!