Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Утре е Международният ден на мира

БЧК организира инициатива по този повод в Южния парк

Всяка година на 21 септември се отбелязва Международният ден на мира. От Организацията на обединените нации призоваха всички  воюващи страни да прекратят огъня. Българският младежки червен кръст и Съюзът на българските журналисти ще отбележат съвместно Деня на мира.

Тази година Световният ден на мира издига 17 цели за устойчиво развитие. Проблеми като бедност, болести, намаляващи природни ресурси, корупция, расизъм и ксенофобия създават предпоставки за конфликти и са предизвикателство пред мира, обяснява Петранка Филева - заместник-председател на Дружеството на обединените нации в България:

За да има мир, трябва да се решат проблемите, които причиняват конфликтите, които причиняват войните и тези 17 цели преследват именно това - да няма несправедливост.

"Заедно за мира" е мотото на инициативата, която Българският младежки червен кръст организира на 21 септември от 10 до 15 часа  в Южния парк.

В световен мащаб изследователите са изчислили, че след Втората световна война на Земята е имало само 26 мирни дни. Нашата цел е да постигнем един ден на мир и смятаме, че това е високохуманна цел. Затова столичната организация на Българския червен кръст, заедно с младежката организация, организира един такъв ден, в който заедно с децата на София да покажем, че хората могат да бъдат солидарни, съпричастни към това да се живее в мир, каза Петранка Недялкова от столичната организация на Българския червен кръст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!