Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Труд" помества предупреждение на Министерството на външните работи към всички, които ще пътуват за Гърция през предстоящите четири неработни дни. От утре, 6:00 ч., до 6:00 ч. на 24 септември в южната ни съседка ще стачкуват пристанищните работници. Всички фериботи и други плавателни средства ще бъдат блокирани.    

"Спестените в банките пари са за черни дни, а не са показател за повишено благосъстояние", коментира в интервю за "Стандарт" проф. Гарабед Минасян от Българската академия на науките. Според него активното спестяване у нас се обяснява с несигурността в утрешния ден, с невъзможността да планираме живота си и да проектираме стопанската си дейност.

520 администрации задушават бизнеса с 2500 регулации, пише на първа страница вестник "Сега". Данните са от анализ на Българската стопанска камара. През 2015 година са облекчени 85 режима, но са създадени нови 22, а разходите за държавно управление нарастват. Отбелязва се, че повече от една трета от цялата администрация е в структурите на МВР.

Бивша актриса от операта и библиотекар са клошари, пише "Телеграф". Всеки четвърти бездомник у нас е с висше образование, съобщава вестникът. Много от тях са останали без покрив покрай имотната криза, половината преживяват, като събират и предават на пунктове вторични суровини.

16 милиарда лева ще бъдат вложени в строителство през следващите шест години, прогнозира вицепремиерът Томислав Дончев, пише на първа страница "Стандарт". На форум за строителството Дончев е успокоил, че тези пари ги има. "Монитор" допълва по темата с изказване на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на същия форум за програмата "Региони и растеж" до 2020 г. В нея най-много пари са предвидени за общините, повече от един милиард и 300 милиона лева.

Според водещото заглавие на вестник "Дума" "Данните за усвоените европари са манипулирани". Към 30 юни реално платените средства са 2,04 процента. Все още няма отговор на въпрос на изданието за реално изплатените средства по програмата за развитие на селските райони до 18-и септември.

"Неустойката за АЕЦ "Белене" ще бъде покрита от данъкоплатците, коментира "Капитал дейли". "24 часа" също пише по темата, като цитира премиера Бойко Борисов: "...събрали сме 2 милиарда и 500 милиона лева, за да платим в посока Москва и Вашингтон, вместо да се дават за социални дейности и да се влагат в инфраструктура".

Според разследване на вестник "Земя" масов внос на евтини чушки от Полша и Румъния убива родните градинари.

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати изненадващо послание, като предлага България да служи като буферна зона извън Шенген, съобщава "Сега", като се позовава на брюкселското издание "ЮроАктив". Орбан, който при посещението си у нас остави впечатление, че подкрепя нашия премиер, заяви чрез говорителя си: "...настроени бяхме много подкрепящо. Но...шенгенските критерии....трябва да бъдат спазвани."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!