Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Чака ни най-топлатазима от 30 години насам", пише "Телеграф". Прогнозата е на климатолога от Софийския университет доц. Георги Рачев. Около Димитровден ще има близо десет дни циганско лято. Октомври ще бъде с нормални за сезона температури, с по-малко от обичайното количество валежи, а последните дни на септември ще са относително топли с максимални температури 22-24 градуса.

Министърът на отбраната Николай Ненчев казва в интервю за "24 часа": "Работим за изравняване на коефициентите за заплатите с тези в МВР". До средата на октомври добавката за военните на границата от 300 лева ще се повиши на 500. "Правим всичко възможно да има добавки и за гвардейците", казва още министър Ненчев.

"Пенсионери си плащат тока със стари пушки",това е водещото заглавие в днешния брой на "Монитор". От колекционерски организации са разказали за вестника, че купуват оръжия от времето на Руско-турската освободителна война от пенсионери, запазили реликвите като спомен от предците си. Възрастните хора получават 50 лева за старо оръжие, което след реставрация може да достигне цена от няколко хиляди лева.

"Изкуствено сърце спаси русенец", съобщава на първа страница вестник "Стандарт". Изкуственото сърце било доставено за едно денонощие от Германия за 25-годишен мъж. Здравното министерство е осигурило спешно необходимите 200 хиляди лева. Операцията е извършена в столичната болница "Света Екатерина".

Таксиджиите в Добрич излизат на протест срещу данъците, съобщава "24 часа". Общинският съвет прие таксата за превозвачите да е 590 лева годишно от следващата година. Шофьорите обаче ще искат данъкът да не е повече от 300 лева.

Хиляда и двеста ще са тази есен българските студенти във Великобритания, информира "Монитор". Издръжката им на месец ще е 800 паунда, което е над 1 800 лева. С десет процента повече в сравнение с миналата година са българите, които заминават да учат висше образование в чужбина, показва анализ на специализирани фирми.

"В страната ни е останал само лошият материал, младите са се опростачили", коментира в интервю за "Стандарт" Сергей Ценков, един от култовите рокери в България. "Неразбориите ще вкарат рокерите в политиката", казва 47-годишният бизнесмен. Той  подчертава, че рокерите са аполитични, но рано или късно, ще се намесят в политиката, защото държавата ни видимо рухва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!