Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Заселват Странджа с бежанци, местните готови за протест" е водещото заглавие на "Труд". Вестникът разказва за жителите на село Бояново, където има сгради на бивши военни поделения. Очаква се и в други села в Странджа да бъдат заселени бежанци.

Според вестник "Земя" трафикантите на мигранти печелят по границата със Сърбия 100 хиляди евро на ден. Данните са на Института по балканистика към БАН.

Фондът за лечение на деца се разпада, пише "Сега". Четири са вече оставките в Обществения съвет на фонда. Родители готвят протест, пише още вестникът.

Темата е водеща и за "Дума". Журналистът Мария Чернева предупреждава, че изпращането на деца за лечение в чужбина ще бъде силно затруднено, ако не се предприемат драстични промени в работата на Фонда.

България ще дава на САЩ отпечатъци и ДНК на свои граждани според междуправителствено споразумение, информира вестник "Сега". То било важна предпоставка за облекчаване на визовия режим за наши граждани отвъд Океана, това е обяснила вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Най-сериозната съдебна комедия", гласи заглавието на коментара на днешното издание на "Труд". Журналистът Анна Заркова подчертава, че с фалстарта на делото за атентата в Сарафово сме показали на света колко бутафорно е правосъдето ни. "Това е най-сериозната съдебна комедия, която съм гледал", е заявил наблюдател.

Шест милиона 869 хиляди 809 са избирателите с право на глас на предстоящия вот за президент, съобщава "Монитор". В момента се прави електронна проверка на списъците с избиратели. Жребият за номерата в бюлетината ще е на 5 октомври.

Все още има незаети места в Софийския университет, пише "Телеграф". Тройкаджии са приети да следват престижната някога специалност "право". 600 са свободните места в различни специалности, има незаети места и в другите ВУЗ-ове.

ГЕРБ избира дали да номинира бивш кмет на Гарбово, сега вицепремиер – Томислав Дончев, или сегашни кметове като Димитър Николов и Йорданка Фандъкова, за президент. Това пише на първа страница "Стандарт".

"Бокова шеста. Борисов, кажи, ще я сменяш ли", пише "24 часа" днес. Изданието призовава премиера да обяви бързо решението си, защото реалното гласуване за следващия генерален секретар на ООН вече е започнало.

Според евродепутата Андрей Ковачев Скопие няма място в Европейския съюз и НАТО. В интервю за "Монитор" той изисква от властите в Македония да се разграничат от вандалската постъпка на Неделковски, счупил плочата на връх Каймакчалан, с която отдаваме почит на загиналите си воини.

Пак в интервю, но в "Стандарт", бившият посланик на страната ни в Скопие – Александър Йорданов, прогнозира, че македонците не могат да живеят дълго с фантазии, както живеят сега.

"Тотото премести най-популярните си игри от държавната телевизия в бТВ", пише "Капитал дейли". Вестникът предлага разговор с директора на държавния тотализатор Дяман Дамянов за причините за този ход.

"24 часа" оптимистично информира за добра реколта на гроздето, ще има много вино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!