Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Страхът въведе вечерен час в Харманли" пише "Труд" на първа страница. В неделя ще има нов протест в южния ни град заради бежанския лагер там. Жителите споделят, че жените не смеят да се разхождат сами след залез.
Българите са с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, информира вестник "Сега", като се позовава на данни на европейската статистическа служба. Във всички страни-членки жените живеят повече от мъжете. Отчита се увеличаване на продължителността на живота в Общността, най-кратко е това увеличение в България - едва шест месеца.
"Монитор" пише, че всеки пети българин има депресия или психично разстройство. Това е съобщено на конференция за психичното здраве в столицата. Въпреки стряскащите факти, голям процент от анкетирани за целта хора не желаят да общуват с психично болни и са на мнение, че те са опасни и не бива да се движат свободно. 
"Фонд "Земеделие" купува "златни" плодове и зеленчуци за училищата, пише вестник "Сега", като се позовава на данни на БСП. Вестникът цитира и директора на фонда Румен Порожанов, който е заявил, че цените ще бъдат намалени. Става дума за скандал между социалистите и управляващите от ГЕРБ за програмите за здравословно хранене на учениците, разразил се в парламента вчера. Водещото заглавие в "Дума" гласи: "Плодовете в училищата оскъпени с хиляда процента". Изданието се позовава на председателя на БСП Корнелия Нинова. Според земеделския министър Десислава Танева, по-високите цени се налагали заради измиването и пакетирането на плодовете и зеленчуците.
В интервю за "Труд", бившият ректор на Медицинския университет, академик Ваньо Митев, обвинен за финансови злоупотреби, заявява: "Обидата е неизмерима". Нямаше да съм обект на прокурорско разследване, ако бях оставил университета на минус и ако молех за държавна помощ, казва огорченият медик, носител на множество международни награди и престижни звания за дейността си в областта на клиничната медицина.
"24 часа" проследява кой къде е 20 години след убийството на Андрей Луканов. Покойният бивш министър-председател беше застрелян пред дома си на 1 октомври 1996 г. 
"Откриха детско порно в компютъра на учител", пише "Телеграф". Сигналът срещу учителя по математика в родопски град е подаден от негови ученици.  Той монтирал снимки на свои ученички върху снимани жени с бански костюми.
Дъжд и студ идват от понеделник, информира "Стандарт". Прогнозата е на метеоролозите от БАН. Очакват се слани, силен вятър и понижение на температурите с десет градуса. Вестникът пише и че през идващите по-хладни дни започва кампанията за ваксинация срещу грип. Медиците очакват вирусите да засегнат повече хора в края на октомври. "24 часа" допълва : "Във вторник първи сняг". Първоначално сняг ще има само високо в планините, но захлаждането ще е навсякъде, и то чувствително.
"Стандарт" пише за поредното впечатляващо археологическо откритие - бижута на 6 500 години са намерени в праисторическия град Провадия-Солницата. Уникалното е, че те са изработени от местни майстори.
В днешния международен ден на музиката, "Монитор" публикува интервю с Владимир Ампов-Графа, който споделя, че единствено музиката го спасява от тъгата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!