Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Водата в София да поскъпне с 32 процента през следващата година искат от "Софийска вода"

Водата в София да поскъпне с 32 процента през следващата година. Това е поискало столичното ВиК дружество. Според разчетите на компанията в следващия петгодишен период трябва да има 73-процентен скок на цената водата. За страната увеличението, поискано от ВиК операторите, стига средно до 50 на сто за периода до 2021 година. 
Основната причина дружествата да искат поскъпване е, че досега не е инвестирано достатъчно във ВиК структурата, каза за "Хоризонт" председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов:
Тръбите, които се използват за предоставяне на ВиК услуги, са в много лошо състояние и ВиК операторите са принудени да инвестират повече в следващите 5 години и това налага да се увеличат цените на ВиК услугите, така че те да могат да посрещнат тези нужди от инвестиции. В различните региони увеличението би следвало да е различно според състоянието на ВиК мрежата и според способността на хората, които живеят в тези региони да посрещат увеличението на цените.

От Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще определи цените, посочиха, че ако се налага поскъпване, то ще става плавно. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!