Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НС създаде временна анкетна комисия за АЕЦ "Белене"

| обновлено 18.10.16 17:06
Фото: БГНЕС

Парламентът създаде временна анкетна комисия, която ще направи цялостна проверка на данните и обстоятелствата по проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" за периода от 2006 година до края на месец септември на 2016-та.

Комисията ще работи на пропорционален принцип и след три месеца ще трябва да внесе доклад в Народното събрание.

За председател бе избран депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Дебатът в пленарна зала се концентрира около това дали да бъде изградена АЕЦ "Белене", защо е спрян проектът и как се е стигнало до арбитражното дело, от което страната ни ще плаща огромни неустойки.

Заради огромните проблеми около проекта за АЕЦ "Белене" и разходите за данъкоплатците, Мартин Димитров, един от вносителите на законопроекта коментира, че нуждата от комисията е наложителна. Като игра с огъня депутатът определи идеята на управлението да се търси частен инвеститор за централата.

АЕЦ "Белене" е история на плащания. Там имаше един реактор. Беше продаден. Сега ще има други два реактора. Най-добрият вариант е и те да бъдат продадени. Това Народно събрание трябва да сложи точка на "Белене" веднъж завинаги, най-вече защото България в момента ползва половината от производствените мощности. Защото цената на "Белене" е над 20 милиарда лева или 10 милиарда евро. Какво щяхте да го правите и за какво щяхте да го използвате?
Мартин Димитров изрази съмнения в задкулисни договорки за бъдещето на централата.
Имаме сериозни опасения, че арбитражното решение за "Белене" не е обжалвано, защото текат преговори за реализация на централата с мним частен инвеститор, което ще бъде много лоша новина за България и има опасност да доведе до серия от постоянни плащания за сметка на бюджета и за сметка на всички данъкоплатци. Когато не си съгласен с едно решение, обжалваш на всички инстанции, бориш се за правда и за справедливост. Ако има такава договорка за строежа на "Белене" между ГЕРБ, БСП и вероятно хора от Русия, това ще бъде много лошо за България. За това призоваваме днес проектът да бъде спрян веднъж завинаги и реакторите да бъдат продадени.
В отговор Валентин Николов от ГЕРБ призова реформаторите да предложат кой да купи реакторите за АЕЦ „Белене“. 
Николов определи искането на Реформаторския блок за продажба на реакторите като продължение на политиката, която водят от опозиционната част на блока спрямо ГЕРБ.
След като в арбитража пише, че няма руската страна да намери кой да купи тези реактори, ние без нея не можем да ги продадем, тогава какво правим? Какво ще предложатте? Те ако имат купувач, аз много ще се радвам. Наистина за България най-добрият вариант е да занули този проект,но при условие, че ние имаме някакви активи, нещо трябва да ги направим тези активи. Нека те да отговорят на този въпрос. Ако имат някой купувач, с удоволствие. Даже може да вземат и комисионна като посредници.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че темата за картелите е много по-важна за българите. Затова от БСП имат контрапредложение:
Проект за решение за създаване на анкетна комисия за проучване на ситуацията около картела на горивата. Да се занимаваме с нещо актуално в момента, а не да преливаме от пусто в празно трети път, по една и съща тема, просто за да вадите някакви политически говорения и спорове.
Методи Андреев от ГЕРБ е на мнение,че идеята за строежа на АЕЦ "Белене"е немислима с оглед на днешните условия
Въпросът не е само в тези 10 милиарда. Опасността, която ние поемаме като държава със строителството на "Белене", е съвсем реална. Дали ще я прави държава, дали ще я прави частен инвеститор, опасността за нас, за нашите деца е съвсем реална.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!