Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Владимир Путин и Ангела Меркел ще обсъдят ситуацията в Украйна и Сирия

Владимир Путин и Ангела Меркел
Фото: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин ще се срещне тази вечер в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата ще заседават в рамките на поредната среща на Нормандската четворка, в която ще участват също френският президент Франсоа Оланд и украинският държавен глава Петро Порошенко.

Освен за събитията в Украйна, Меркел и Путин ще разговарят и за кризата в Сирия. Преди началото на срещата обаче самата Меркел обяви, че не бива да има големи очаквания от нея. Причина за песимизма й са съобщенията от нови сражения в Източна Украйна, както и потвърждението на Москва, че е изпратила флот към Средиземно море.

Към Сирия е тръгнал самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", осем кораба и една атомна подводница. В понеделник те са били наблюдавани от Норвегия в Северно море. Според експерти Путин се опитва да изпревари времето и да засили военното присъствие край Сирия преди президентските избори в САЩ. Смята се, че ако те бъдат спечелени от Хилари Клинтън, САЩ ще поведат по-остър курс към Русия в Близкия Изток.

Развитието в Украйна също не е окуражаващо. От кабинета на Меркел съобщиха, че засега целта на преговорите е споразуменията от Минск да бъдат спазвани, което не се прави и от двете враждуващи страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!