Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Правителството си разчисти пътя за военни доставки без конкурс", това е водещото заглавие на вестник "Сега". С промени в наредба е отпаднал парламентарният контрол за договори над 50 милиона лева. Предложението е внесено от министъра на отбраната Николай Ненчев и е прието миналия петък.

"Телеграф" цитира интервюто на министъра на труда Зорница Русинова за предаването ни "Неделя 150", в което тя обяви, че държавата предвижда увеличение на пенсиите и на парите за семейства с болни деца през следващата година.

"Пръстовият отпечатък в болниците е незаконен", е водещото заглавие на "Дума" днес. Изданието цитира становището на Центъра за защита на правата в здравеопазването, според който мярката противоречи на директива на Европарламента.

Директори на големи столични болници предупреждават, че здравната политика на министър Петър Москов води до безпрецедентно увеличение на разходите за медикаменти за сметка на лечението в болници и поликлиники, пише "Труд".

"Капитал дейли" информира, че подготвящ се нов закон може да повиши цената на лекарствата с десет на сто. Проектът забранява аптеките да ползват отстъпки за по-големи количества, т.е. фиксира цените на едро.

Изготвени са промени в наредбата за задължителните профилактични прегледи, информира "Сега". Една от промените изисква задължителен акушеро-гинекологичен преглед за жените, навършили 30 години.

Заради зачестили кражби, в болниците ще пазят пациентите и пирсонала от джебчии с видеонаблюдение, съобщава "Монитор". Крадци успели да вземат тръби за кислород и да ги предадат за претопяване като вторични суровини, като така блокирали работата на софийската Пета градска болница за цяло денонощие. "Монитор" съобщава и за това, че крадци на кабели оставят всеки ден в Западна България абонати на ЧЕЗ без ток. От дружеството настояват за законодателни промени, които да овладеят кражбите.

"Магистрала "Тракия" пропадна", пише вестник "Земя". Новите  участъци, където тържествено се режат лентички, постоянно дават дефекти.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отчита в интервю за "24 часа", че рециклирането на отпадъци у нас е средно 23 процента, но до 2030 година трябва да се удвои. Ведомството ще финансира догодина проекти за компостиране в сектор "отпадъци" и за превенция и управление на риска от свлачища и наводнения.

Чужди риби и раци живеят в нашите реки и езера, съобщава "Труд" на първа страница. Инвазивните видове от Северна Америка и Китай носят опасни зарази, вируси и бактерии, са констатирали учени от БАН. Най-вероятно те проникват в Блъгария чрез плавателни съдове по Дунав.

От Комисията за защита на потребителите започват проверки, доколко са био биохраните в търговската мрежа, съобщава "24 часа".

Д-р Любомир Кулински от Агенцията за безопасност на храните казва в интервю за "Стандарт", че оцетът, който се предлага на пазара, не е опасен. Намалели са опитите за измама от производители на сирене, казва още д-р Кулински.

Също в интервю за "Стандарт" директорът на компанията "Железопътна инфраструктура" - инженер Милчо Ламбрев, обещава, че скоро от Пловдив до Бургас ще се пътува с влак за два часа и 20 минути.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!