Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Адвокатите си вдигат таксите - 30 лева ще струва устен съвет, а 70 лева ще плащаме за консултация по договор, информира "24 часа". Промените влизат в сила от петък - 28 октомври. Предвижда се възнагражденията, които ще плащаме на адвокатите, да се плащат за всяка инстанция, включително и за връщане на делото за ново разглеждане.

Във Варна се открива център за безплатна правна помощ, пише "Земя". Услугите там ще са за социално слаби граждани, хора с увреждания, настанени в социални институции.

"Дума" съобщава, че Комисията за финансов надзор повишава таксите си от догодина, като цел е да стане независима от държавния бюджет. Застрахователните брокери ще трябва да дават 5 000 лева, вместо досегашните 1 500. Повишават се и заплатите на работещите в комисията.

Според "Капитал дейли" Комисията за финансов надзор предприема повишението на таксите, без да отчита ефекта за това върху пазара. Възможно е по-малки застрахователни или пенсионни дружества да бъдат изтласкани от пазара заради драстичния скок на сумата, която трябва да внасят.

Високите банкови такси спъват бизнеса, пише "Сега". Цените ни са високи в сравнени със средноевропейските, показва проучване на неправителствения сектор. Средните цени на банките ни за валутни преводи правят бизнеса ни неконкурентноспособен.

"Монитор" пише за поредната измама при потребление на ток - даваш 500 лева и електромерът ти ще отчита потребление, когато ти поискаш. Това се предлага сега като услуга от крадци на ток, които използват магнити, ключове и куки, за да намалят показанията на уредите.

Журналисти заведоха дело във Върховния административен съд срещу цензурата, съобщава вестник "Сега". 16 журналисти внесоха иск срещу вътрешните правила за заличаване на личните данни и публикуваните съдебни актове в сайта на съда. Цензурата беше наложена от председателя на съд Георги Колев.

Говорителят на Централната избирателна комисия - Цветозар Томов, съветва в интервю за "24 часа" да не се бърка квадратчето "Не подкрепям никого" с протестен вот. Той смята, че тази нова опция в бюлетината прави по-трудна победата на първи тур.

Българите намаляваме със 70 хиляди всяка година, казва в интервю за "Монитор" доц. д-р Георги Бърдаров. Според него демографската катастрофа е най-големият проблем за страната ни. Най-важната причина за това е липсата на поминък в много райони, което кара хората да заминават за чужбина.

Британски политик строи е нас бункер, пише "Телеграф". Той изгражда убежището си в района на Търговище и смята да го използва в случай на голяма криза или катаклизъм. Политикът е известен с антибългарските си настроения.

Родни килими ще красят Версай, пише "Стандарт". Майсторки от град Костандово ще изработят два килима по възстановки от модели от четиринайсети и петнайсети век по поръчка за двореца на френските крале. Почитатели на майсторството на нашенките са и сред британското кралско семейство, пише още вестникът.

Идва рязко застудяване, предупреждава "Труд". Очакват се дъжд и облаци в цялата страна от утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!