Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Вестниците пишат за Кристалина Георгиева, която напуска Европейската комисия и се връща на работа в Световната банка. Интерпретацията на "Труд": "Както "Труд" писа, Меркел ни изработи и взема бюджета на Европейския съюз. Кристалина аут, Юнкер дава ресора на германеца Йотингер, Плевнелиев плонжира за мястото в Брюксел.“

Водещото заглавие на "Дума": "Съединените щати си прибраха Кристалина Георгиева".

"Телеграф" пише: "Кръгът "Капитал" се прицели в поста еврокомисар, Росен Плевнелиев се пробва за позицията.“

"Сега" цитира електронното издание "Политико", според което в близките дни предстоят още рокади в Еврокомисията.

Надежда Нейнски върти дипломация с танци и ревюта, пише "Труд". Работният ден на посланика ни в Турция, "преминава между фитнеса и козметичния салон", е заявил съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. От формацията настояват за отстраняването на Нейнски от поста.

Другата обща тема за централния печат днес е откритият в  нашата акватория на Черно море нефт.

Заглавието на първа страница на "Стандарт" е, че фирмата, която проучва територията, френската "Тотал", е съобщила добрата новина в отчета си за третото тримесечие на годината, поместен в специализиран сайт. Доколко находището е перспективно, щестане ясно чак след втория сондаж.

"Монитор" пояснява, че собственици на акции в "Тотал", освен французи, са австрийската компания OMV и испанската "Репсол".

"24 часа" припомня, че договорът на консорциума с българското правителство е до 2019 година.

"Прибират с 20 процента по-малко картофи", информира "Стандарт". Качеството им е добро, но на пазара повечето ще бъдат вносни, обясняват производители. На едро, картофите тази година са по-скъпи с десет на сто.

"24 часа" цитира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който потвърждава информацията, че наблюдението над страната ни ще отпадне до 2019 г. Това е написал самият Юнкер в писмо до премиера Бойко Борисов. В писмото той обещава подкрепа за правителството ни в съдебната реформа.

Всеки втори занаят у нас умира, съобщава "Монитор". Китайски стоки - ментета допринасят за бързото изчезване на занаяти като иконописване или производство на ножове. Появяват се нови, но няма как да се регистрират според европейските изисквания, оплакват се майстори.

"Задоволяваме се с местни критерии и битовизираме изкуството", казва в интервю за вестник "Сега" диригентът и композитор проф. Пламен Джуров.

В седмичния "Банкер" има коментар за оповестения проектобюджет за догодина, който е озаглавен "Връщат държавата в центъра на играта".

Водещата тема за седмичния вестник "Капитал" е как да продължим напред, след като през последните 25 години България и целият бивш социалистически блок претърпяха шоков срив на населението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!