Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„За будителите няма време и епоха“ – дебютен концерт на младата диригентка Яница Брънзелова

Фото: veliko-tarnovo.net

Денят на народните будители е празник, на който отдаваме почит на всички дейци, допринесли за просвещението и националното самосъзнание на българския народ. По традиция празникът е увенчан с много културни събития. Сред тях избираме творческия дебют на Яница Брънзелова, която от няколко месеца ръководи Смесения хор при Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” в родния си град Велико Търново.

Младата диригентка посвети своя първи концерт с този състав на светлия празник. Събитието под наслов „О, будители народни” се проведе дни преди тържествената дата. Прозвучаха прекрасните български творби  „Ръченица” и „Во царствие твоем” от Добри Христов, „Тропар на св. св. Кирил и Методий” от Георги Робев, „Камбаните над Търновград” от Жул Леви и много други. Хорът все още не е записал тези произведения, но в звуковите файлове можете да чуете изпълнения на други утвърдени състави.


От ранна възраст Яница Брънзеловa участва в народния хор при Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” в Търново. След това завършва народно пеене в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” -гр. Котел. Преди месеци тя получи магистърска степен по хорово дирижиране в НМА „Панчо Владигеров". Ето какво сподели тя:

Този концерт съпътства програмата на Музикално-драматичен театър „Константи Кисимов” и е част от културния афиш на Велико Търново. Денят на народните будители е една прекрасна възможност за дебют, тъй като просветителската следа неизменно устоява във времето. Песните, които подбрах, са написани от първите български композитори, но има и съвременни произведения. Моята мечта е да се популяризира хоровата дейност, искам навсякъде да има хорове и навсякъде да се пее. Щастлива съм, че веднага след дипломирането си получих възможност да работя по специалността, и то в родния ми град. Затова се върнах тук – камъкът си тежи на мястото, както казва една българска поговорка. Трябва да се носи пламъка и желанието за работа. Проф. Мирослав Попсавов е моят първи вдъхновител и учител в Академията, той запали у мен искрата на хоровата музика. Хорът, с който имам честта да работя, е в творчески подем. Мисля, че успявам да мотивирам певците чрез собствената си идеи за нашето съвместно музицирране. Постепенно те започнаха да ми се доверяват, превърнахме се в съмишленици. Старая се да излъчвам и внушавам емоцията, която трябва да зазвучи чрез тях. Това най-точно описва преживяванията ми на сцената. Хористите дават всичко от себе си, аз – също.

В концерта, посветен на Деня на будителите, взеха участие и пианистките Мария Добрева и Росица Тарапанова. Солистичните си възможности изяви Миряна Калушкова. Според Яница, кулминационната точка в програмата е творбата „Камбани над Търновград” от Жул Леви. Авторът много добре е усетил духа на старата столица – казва още тя. Идеята на младата диригентка е подобен тип концерти да се провеждат по-често, защото те дават и на слушатели, и на изпълнители възможност да се наслаждават на хубавата българска музика, провокират интерес към корените на хоровото изкуство у нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!