Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

От утре КАТ започва масови проверки в рамките на акция "Зима"

Фото: БГНЕС

От утре (1.11.2016 г.) "Пътна полиция" започва проверки в цялата страна за готовността на автомобилите за движение в зимни условия. В рамките на акция "Зима" КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците. Акция "Зима" ще продължи до края на ноември. Първоначално при установяване на нарушения, полицаите само ще отправят предупреждения към водачите. От средата на месеца обаче ще се налагат и глоби.

Акция "Зима" и тази година е разделена на три етапа, обясни комисар Бойко Рановски от Главна дирекция "Национална полиция":

Първият етап е от 1-ви до 10-и ноември и ще се проведе под мотото "С безопасно пътно превозно средство през зимата". Насочен е към водачите на МПС и велосипедисти и превозни средства с животинска тяга. Втората част на кампанията е от 11-и до 20-и ноември и ще се проведе под мотото "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". Третата част на кампанията ще бъде от 21-ви до 30-и ноември, насочена основно към водачите и пътниците в превознитe средства.

От 1-ви до 11-и ноември в 42 пункта на Съюза на българските автомобилисти ще се извършват безплатни профилактични прегледи на автомобилите, каза Емил Панчев, председател на СБА:

Всеки може да провери светлините, техническата изправност на автомобила си. Може да получи и съвети.

Който е професионален шофьор, той си знае и си ги слага без да му се казва, коментира водач пред “Хоризонт“.

Статистиката на Пътната полиция показва, че за първите 9 месеца на годината са станали над 5 хиляди тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 525 души, а над 7 хиляди са ранени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!