Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

В Деня на народния будител вестник "Труд" помества интервю с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, в което той подчертава, че без учени експерти властта става безпомощна. По повод планирания за днес протест на учени акад. Воденичаров коментира, че ако държавата ни има образовани хора, може да стане процъфтяваща. Също по повод днешния празник на духовността, проф. Андрей Пантев казва, в интервю за "Монитор", че и в световен мащаб вече няма будители. От първите си страници вестниците "Земя" и "Дума" честитят на читателите си Деня на народните будители.
Дават още пари от хазната за лихвоточки, информира "Стандарт". Министърът на финансите поема ангажимента, в писмен отговор на депутатски въпрос по темата, да увеличи догодина сумата от 8 милиона лева, отделена тази година. Близо 74 милиона лева дължи държавата към хората с жилищни влогове, отбелязва вестникът. 
В интервю за "Стандарт" Любомир Дацов от Фискалния съвет определя проектобюджета за 2017-а като коректен. Той оценява макроикономическата прогноза на финансовото министерство като много добра.
От първата си страница вестник "Сега" напомня, че от днес болниците ще приемат пациенти само с пръстов отпечатък. 
Въпреки опашките и проблемите в експерименталния период Здравната каса обещава, че няма да има проблеми.
Повече банки в България ще предлагат разплащания чрез така наречените "умни аксесоари", заявява, в интервю за "Капитал дейли", генералният мениджър на една от видовете банкови карти за Балканите Артур Турелка. 
Искаме ресорите на Малта или Румъния в Еврокомисията, съобщава "24 часа" по повод търсенето на поредния български еврокомисар и бъдещия му ресор след оттеглянето на Кристалина Георгиева. Ресорите определя изключително и само председателят на Комисията Юнкер. Вестникът споменава имена на няколко кандидати, сред които и това на евродепутата Ева Паунова.
Евродепутатът Момчил Неков се похвали, че кампанията му "Да защитим българския вкус" постига успехи, пише "Труд". Неков е направил крачка напред в усилията си да защити месото от уникалната българска порода източнобалканска свиня, научаваме от публикацията. 
Съветът за електронни медии отново не обърна внимание на тревожната тенденция за използване на деца в рекламни телевизионни и аудиоклипове, коментира темата вестник "Сега". Според изданието доклад за първите шест месеца на годината на медийния регулатор пропуска един от противоречивите казуси.
Стоянка Мутафова е най-възрастната актриса в света след кончината на 101-годишния руснак Владимир Зелдин, съобщава вестник "Телеграф".  Родната комедийна прима ще навърши 95 години идния февруари, припомня изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!