Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Четири поколения художници си дават среща в изложбата "Родова памет и наследство"

Димитър Йончев в процес на работа по свой сценографски проект, 30-те години на ХХ в.
Фото: sghg.bg
Четири поколения художници от фамилиите Йончеви, Еневи, Джидрови, Гогови, Вендт и Мюлер, си дават среща в изложбата "Родова памет и наследство", подредена в Софийската градска галерия. Почти три години са необходими за подготовката и реализирането й. Двамата куратори Пламен Петров и Рамона Димова казват, че за тях е чест да представят на публиката "един от най-големите художнически родове в България, който е жив и продължава да живее". Нямат претенции, че са подбирали най-доброто от 25-те автори, част от които даже не се и познават. По-скоро се опитват да покажат човеците, а не големите творци.

100-годишнината от рождението на Васил Йончев - един от доайените в кирилския български шрифт, е формалният повод за изложбата "Родова памет и наследство. Четири поколения художници". Да бъде проследен талантът му - откъде е тръгнал и докъде е стигнал - това е една от целите на Пламен Петров и Рамона Димова, които преди три години се залавят с осъществяването на идеята на проф. Кирил Гогов да съберат в обща изложба представители на рода Йончеви, които се изявяват в различни жанрове: живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, анимация, шрифт, сценография, костюмография, оформление на книга.

За да разкажат за Васил Йончев, кураторите се връщат към началото на рода, а то се поставя в далечната, но и емблематична за българското изкуство 1892 г., когато в Пловдив се ражда Димитър Йончев - бащата на Васил Йончев.

В експозицията, която е отворена за посетители от днес до 27 ноември, публиката ще може да види четири поколения творци, представени не със своите шедьоври, а такива, каквито са.

Зрителите ще видят не само шрифтовете на Васил Йончев, но и неговите оригинални илюстрации за детски книги, ще видят живописните платна на Здравко, Димитър и Илия Йончеви, подготвени специално за изложбата, графичните разработки на семейство Мюлер, фотографиите на Георг Вендт, пред обектива на който застава дизайнерът Карл Лагерфелд.

Двамата куратори - Пламен Петров и Рамона Димова са благодарни на 25-имата творци, които са им се доверили, допуснали са ги в личното си пространство. Определят изложбата като празник както за рода Йончеви, така и за публиката.

Чуйте още за емблематичната изложба от репортажа на Даниела Бенишева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!