Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

400 мигранти в Бусманци плашат с гладна стачка, съобщава вестник "Сега". Търсещи убежище от Пакистан и Афганистан ще обявят стачката, недоволни от бавните процедури по регистрацията им и от лошите условия в центъра. Предупреждението са написали във "Фейсбук" от неправителствената организация "Приятели на бежанците".
"Хората се успокоиха, вижда се и по строежите", казва министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от вестник "Стандарт". В телевизионно интервю министър Горанов иска да има по-бързо съдопроизводство между спорещи стопански субекти, за да се подпомогне развитието на бизнеса. Той съветва учените, които протестираха за достойно заплащане, да търсят връзката между това, което правят, и това, което се търси от хората.
В "Дума" пише, че ръководството на Селскостопанската академия е заставило насила учените да подкрепят властта. Вчера е разпратена декларация във всички институти в подкрепа на реформите и внесените в парламента промени в Закона за академията. От аграрния сектор коментират, че такава силова демонстрация на вярност към властта не е имало досега.
"Гавра с фермерите, изкупуват литър мляко за 35 стотинки", пише вестник "Земя". Животновъдите фалират, особено в Пловдивско. Единственият плюс тази година бил ранното изплащане на субсидиите, което секторът посреща с благодарност, казва фермер.
От Българската стопанска камара са подали съдебен иск срещу Агенцията по вписванията, информира вестник "Сега". Причината са високите такси. Според представители на Камарата таксите са част от многото квазиданъци, които държавата събира и така гони инвеститорите.
"Гълъбово покани само фирми от орбитата на Пеевски в "спешна" поръчка", е водещото заглавие в днешния брой на "Капитал дейли". Общината търси да възложи изграждане на диги по река Сазлийка заради опасност от наводнение за 4 милиона и 800 хиляди лева без ДДС. Проблемът не е нов, подчертава изданието, като коментира и че срокът на поръчката е само 5 дни и тя е без предварително обявление, само чрез договаряне.
Във всички вестници има информация за акцията на пункта "Лесово", при която бяха арестувани десетки митничари с обвинения за корупция. "Али Баба и 40-те митничари", е водещото заглавие на "Стандарт". Хванаха цялата смяна с пачки в джобовете. 31 митничари задържани на "Лесово", пише, също на първа страница, "24 часа". По 4 хиляди евро подкупи всеки месец прибирали задържаните.
50 наши фалшификатори заливат Европа с антики менте, съобщава "Монитор", като се позовава на свои източници от полицията. Най-много фалшификати изнасяме за Германия и Австрия. 80 процента от монетите и съкровищата с български произход по аукционите са менте, отчитат чуждестранните полицейски служби.
Според коментар във вестник"Труд", зимните гуми са мечта за подкупния катаджия. Авторът Цветан Гамишев смята, че грайфер от 1,6 милиметра е напълно достатъчен и за студения, и за топлия сезон. В Хърватия и в Словения, където също има изискване за зимни гуми, няма глоба за шофьора, ако не ги е поставил, при положение че покаже вериги.
Директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков предупреждава в интервю за "Телеграф": "Не тръгвайте сами в планината, заредете батерията на телефона си преди преход". От началото на годината планината е взела осем жертви като Мирослав Късовски, чието тяло беше намерено вчера, след няколкодневно издирване. Марков призовава да си правим планинска застраховка, която е около 20 лева за година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!