Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франк-Валтер Щайнмайер извика на разговор представител на турското посолство

Франк-Валтер Щайнмайер
Фото: ЕПА/БГНЕС

Заради арестите на депутати от основната прокюрдска партия в Турция германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова на разговор представител на турското посолство. Срещата трябва да се проведе още днес.

В момента Турция е представлявана в Германия от специален пратеник. Посланикът беше отзован от Анкара през лятото заради опъване на отношенията между Турция и Германия по повод военновъздушната база в Инджирлик. Турция отказваше дълго време да допусне германски политици и наблюдатели на посещение при войниците от Бундесвера в базата. Отношенията тъкмо започнаха да се нормализират, но президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предизвика нов катаклизъм с последните арести на журналисти и депутати.

Никой не оспорва правото на Турция да се бори срещу тероризма и да възстановява щетите от пуча с правови средства. Това обаче не може да е оправдание за репресии срещу политическата опозиция и дори вкарването на депутати в затвора, се казва в съобщение на германското външно министерство по повод предстоящия разговор.

Германският президент Йоахим Гаук също критикува остро последните събития в Турция. Това, което наблюдавам там, буквално ме шокира, заяви той пред списание "Шпигел". Гаук обвини управляващите в Анкара, че се възползват от неуспелия пуч, за да отменят свободата на пресата и да се разправят с опозицията. Демократичната държава фактически е поставена извън закона, заяви Гаук и призова Европа да не подминава без реакция ставащото в Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!