Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Всички данъкоплатци ще поемат грешки за стотици милиони левове, защото правителството ще опрости грешки при европроекти, пише на първа страница вестник "Сега". Кабинетът реши да опрости 80 на сто от така наречените финансови корекции на общините за нередности и злоупотреби, защото не можел да открие виновниците. Другото абсурдно обяснение за този ход е, че кметове, чиновници и фирми са се учили да усвояват евросубсидии и допускали грешки на растежа.

"Засилват се страховете от безработица и обедняване", пише "Дума". По-голямата част от хората смятат, че икономическата ситуация е неблагоприятна за спестяване. Изводите са от анкета на Статистическия институт за предвижданията на населението за следващите 12 месеца.

Деца, техните родители и учители сами изкърпиха дупките по пътя в междуселски участък, за да могат да пътуват до училище, разказва "Труд". Дупките в отсечката от 3 километра са запълнени с пръст и натрошени керемиди. Пътят свързва шуменското село Менгишево с търговищкото Плъстина, където е училището.

Днес и утре в София се провежда изложение на престижни европейски училища, пише "Стандарт". За желаещите да получат средно образование зад граница се предлагат безплатни пробни изпити по английски език и математика.

"Обща теория на непросветеността", така е озаглавен коментар във вестник "Труд" по повод протеста на учените и реакцията на финансовия министър. "Ако Алберт Айнщайн не беше финансиран за непазарните си открития, светът щеше да бъде доста различен", пише авторът Милена Бойчева. Тя призовава Владислав Горанов "да изръси пари за наука, понеже от нея зависим ние - всичките доморасли и, трето - да се извини!...без учените хора, вие -  управляващото простолюдие, сте загубени!"

В днешния си брой вестник "Сега" се връща с повече от сто години назад в нашата история и помества очерк за законодателството ни и за успешните и не толкова успешни опити - висши политици да бъдат съдени.

"Телеграф" съобщава, че двамата братовчеди, които се опитаха, с хакерска атака, да приберат джакпот от тотото за над 5 милиона лева, работят на кораб. Николай и Продан са капитан и шеф на механиците и имали намерение да заживеят в чужбина, разказва за вестника техният дядо. Преди две години, двамата млади мъже успяха да разбият защитата на системата на спортния тотализатор, но бяха заловени. Те сключиха споразумение с прокуратурата и бяха осъдени условно на 3 години затвор. Присъдата им все още не е изтекла.

Световната банка и Международният валутен фонд ще проверяват Българска народна банка, информира "Стандарт". Двете финансови институции ще направят цялостна оценка на финансовия сектор в страната ни.

Българските мъже поръчват опасни сексхапчета и стероиди по интернет, съобщава "Телеграф". Поради неудобство, млади мъже се възползват от възможността да поръчат по телефона или онлайн, а не да купят лично от аптека, но така получават опасни за здравето си фалшификати. Изданието напомня, че законът забранява продажбата на такива продукти в интернет.

"Ще спираме от движение коли със стари гуми", казва за "Монитор" инспектор Тихомир Неделчев от "Пътна полиция" в София. Според него акция "Зима" дисциплинира шофьорите.

Доктор Георги Гайдурков, разработил своя система за лечение на базата на използване на повече сурова храна, споделя в "24 часа", че лекува свои колеги лекари, които обаче прилагат за пациентите си стандартните похвати на медицината. Той подчертава, че въздържането от храна за определени периоди, с лечебна цел, подтиква развитието на стволови клетки и така организмът се самолекува. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!