Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проектът за нова конституция на Турция трябва да бъде готов до дни

Бинали Йълдъръм
Фото: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че до края на тази седмица ще приключи работата по проекта за новата конституция на страната, който е предложен от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той посочи, че продължават консултациите с лидерите на политическите партии във Великото национално събрание на Турция, но без парламентарната група на прокюрдската Демократична партия на народите. 11 депутати от нея са задържани по обвинения, че подкрепят тероризма.

Очаква се новата конституция да предвижда промяна на формата на управление на страната - от парламентарна към президентска република. Ако депутатите одобрят проекта, ще се насрочи дата за национален референдум, който се предвижда да се проведе в първата половина на идната година.

Междувременно Европейският съюз отправи нов и силен призив към Турция да възстанови политическия диалог с опозиционните групи и да запази демокрацията в страната, описвайки последните събития в нея като изключително тревожни.

ЕС и държавите членки повтарят осъждането на опита за военен преврат от 15 юли и признават необходимостта Турция да предприеме пропорционални действия, но Турция трябва да запази парламентарната демокрация, включително и уважението към човешките права в съответствие с ангажиментите ѝ на страна - кандидат за членство в ЕС, се посочва в изявлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!