Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Петима души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", са арестувани в Германия

Фото: БТА

Петима души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", бяха задържани в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Сред арестуваните е и иракчанинът Абу Валаа, който се смята за главен лидер на ислямистите на територията на Германия.

Имамът без лице, както го наричат запознати с дейността му, е централна фигура сред ислямистите в Германия. Прякорът му идва от факта, че той никога не се снима с лице към камерите по време на проповедите си, с които набира доброволци за джихад. До ареста му довели показанията на младеж, завърнал се от Сирия, където бил пратен от него да се бие за ислямистите.

Петимата арестувани са обвинени в подкрепа на терористична организация. Те са заподозрени, че са организирали набирането на доброволци за войната в Сирия. 32-годишният Абу Валаа всъщност се казва Ахмед Абделазиз и е роден в Ирак. От повече от година германската прокуратура го разследва за връзки с "Ислямска държава" и сега вече има достатъчно доказателства за ареста му. Той е набирал младежи, които искат да се бият за исляма, осигурявал им е финансова и логистична подкрепа, за да заминат за Сирия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!