Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Берлин: Критиците на Ердоган могат да поискат убежище в Германия

Фото: ЕПА/БГНЕС
Германското външно министерство предложи всички критици на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да помислят за възможността да поискат убежище в Германия. От осуетения опит за преврат в Турция на 15-и юли досега турските власти са задържали около 35 000 души по подозрения, че са свързани с пуча.

Всички критични умове в Турция трябва да знаят, че правителството на Германия ги подкрепя, заяви държавният министър във външното министерство в Берлин Михаел Рот в интервю за в. "Ди Велт". Пред вестника той разяснява, че политическо убежище в Германия могат да искат всички хора, преследвани по политически причини от един режим – не само журналисти. Това, което става в момента в Турция, няма нищо общо с нашите виждания за правов ред, демокрация, европейски ценности и свобода на медиите. Затова и отговорът ни към Турция е категоричен – така не, посочва той.

Рот прогнозира и че докладът на Европейската комисия за напредъка на Турция в преговорите за членство в Европейския съюз ще бъде изключително отрицателен. Той обаче е против прекратяването на преговорите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!