Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Плевнелиев реди трети служебен кабинет", пише "Труд" на първата си страница. Партиите вече започнаха пазарлъци как да променят в своя полза решенията от референдума, пише още вестникът и цитира говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който заявява, че парламентът ще разгледа допитването.

"Ненчев се отметна и купи двигатели за МиГ-29 от Русия", пише, на първа страница, "Сега". Две години министърът се кълнеше, че няма да опре до руските производители, припомня изданието. Вчера обаче Ненчев се похвали с подписан договор за доставка на 10 двигателя за руските изтребители.

"Увеличаваме с 30% парите за реклама на България", съобщава, в интервю за "Телеграф", министърът на туризма Николина Ангелкова. Така през 2017 година ще се достигне сумата от 11 милиона лева, но и това не е достатъчно на фона на десетките милиони евро, които отделят за тази цел Хърватия и Испания, например, пояснява министър Ангелкова.

34 фирми не са одобрени от фонд "Земеделие" заради тромави изисквания, стотици ученици все още чакат закуска по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко", съобщава вестник "Сега". 

"Отварят повече фермерски пазари", информира "Стандарт". Вестникът цитира заместник-министъра на земеделието Васил Грудев, който е обещал във всеки областен град да има подобни пазари, за да се насърчава родното производство. 

"Танева не подкрепя идеята в магазините да има 50% българско производство", пише "Дума". Сега по-малко от половината свинско месо на пазара е нашенско. Дефицитът се дължи на липса на интерес у животновъдите, казват от сектора.

Онлайн магазините мамят с офертите и със сроковете за доставка, пише "Монитор". Специалисти поясняват, че отстъпките в онлайн пазаруването спрямо същите стоки в търговската мрежа може да са до пет на сто.  

"Труд" цитира откъс от новата книга на носителя на Нобелова награда за икономика Джоузеф Щиглиц "Европа", която вече може да се купи и у нас. Според Щиглиц икономическото представяне на страните от еврозоната е разочароващо. Необходими са години на европейските икономики, за да се завърнат към предкризисните нива на растеж и безработица, подчертава видният икономист. 

Нов документ, европейска професионална карта, вече ще се издава и у нас, съобщава "Монитор". Така хора с професия медицинска сестра, фармацевт, физиотерапевт ще могат по-лесно да намират работа в другите страни-членки. От Министерството на образованието поясняват, че това ще е електронен документ, който ще струва от 60 до 90 лева.

"Богатите – по-богати, бедните – по-бедни", пише "Земя", като цитира данни на БНБ. Само за една година милионерите у нас са се увеличили със сто и трима. В България, към 30 септември, те са вече 714 души.

5952 лева ще е основната заплата на следващия президент, пише "24 часа". С добавките обаче сумата ще нарасне до 9285 лева, са изчислили от вестника. 

Видният историк професор Милко Палангурски коментира, в интервю за "24 часа", че изчистването на избирателните списъци от така наречените мъртви души най-лесно ще стане, ако се наложи регистриране на избирателите. Той припомня, че задължителното гласуване в миналото е довело до преврата през 1923 година. 

В деня на Свети Великомъченик Мина вестник "Стандарт" напомня, че предстои Коледният пост, от 15 ноември до 24 декември и че постът без покаяние е просто една диета. Нека използваме 40-те дни хранене без животински продукти и за очистване на душата си от нечисти мисли, нека сме смирени, добронамерени и милосърдни, призовава изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!