Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франк-Валтер Щайнмайер вероятно ще бъде избран за президент на Германия

Франк-Валтер Щайнмайер
Фото: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е най-вероятният следващ президент на федералната република. Двете основни партии - Социалдемократическата и Християндемократическата, са се обединили около неговата кандидатура за този пост. Новият германски държавен глава ще бъде избран от Бундестага през февруари.

Досегашният държавен глава Йоахим Гаук отказа да се кандидатира за следващ мандат. Негов достоен заместник християндемократите на Ангела Меркел търсят от месеци. Тази сутрин те са склонили все пак да приемат кандидатурата на социалдемократите и да подкрепят Щайнмайер за този пост.

В Германия президентът не се избира пряко, а от така нареченото Федерално събрание. Това е парламентарен орган, съставен от депутати от Бундестага и депутати от парламентите на отделните провинции. Той се събира само за изборите на държавен глава. В него голямата коалиция има абсолютно мнозинство, така че изборът на Щанмайер се смята за сигурен. Това означава също така, че той отпада от евентуалните кандидати на социалдемократите като кандидат за следващ канцлер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!