Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нинова посочи два приоритета за НС - приемане на Бюджет 2017 и промяна на изборните правила

Корнелия Нинова
Фото: БГНЕС

Начини за избягване на парламентарна криза след оставката на правителството ще обсъждат утре председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

От "Позитано" 20 припомниха, че Конституцията регламентира целия път, по който трябва да се върви след оставката на правителството и че това трябва да се случи със спокойно и държавническо отношение. Основният закон предвижда президентът след консултации с парламентарните групи да възложи на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в седемдневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на МС, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за премиер. Още снощи на пресконференция в НДК лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче беше категорична, че социалистите ще върнат мандата:

БСП е последователна в позициите си, още при формирането на този парламент. Ние заявихме, че с 38 депутати няма да участваме в управлението, оставаме на същата позиция и днес. Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет на България. Господин Борисов сам обвърза загубата на тези избори на ГЕРБ с оставка на кабинета.

Нинова призова лидерите на останалите партии да са отговорни държавници и да продължи работата на парламента по две приоритетни задачи, а именно - приемането на бюджета за 2017 година и промяна на изборните правила.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!