Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За да бъдат опростени лихвите, плащането на оборудването за АЕЦ "Белене" трябва да стане до 15-и декември

Фото: БГНЕС


Парите за АЕЦ "Белене", които дължим на руснаците, трябва да бъдат намерени независимо от оставката на правителството. Този разход е залегнал в решение на парламента и е със силата на закон, предупреди заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. 
Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците над 1 милиард лева за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". За да ни бъдат опростени поне лихвите, плащането е необходимо да стане до 15-ти декември. По тази причина парите, които дължим, трябва да бъдат намерени, независимо от оставката на правителството, още повече, че този разход е залегнал и в решение на парламента и е със силата на закон, отбеляза Валентин Николов: 
Ако новото правителство дойде и реши да не изпълни този ангажимент, то тогава тези пари ще трябва да бъдат добавени към сумата и тя ще нарасне заедно с лихвите, които се плащат на ден, така че трябва да понесе отговорността на това, че ще плати повече пари.
Допълнително трябва да бъдат намерени пари и за да доплатим за втория реактор на АЕЦ "Белене", ако искаме той да бъде наш, отбеляза Николов.
Повече по темата ще научите от звуковия файл с репортажа, излъчен в "Новинарския час" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!